Melatonin 3 mg - 60 Capsules

Melatonin - az álomhormon

A melatonin az alvási ciklust irányító hormon. Képzését a hipotalamusz vezérli a fény/sötétség változásairól kapott információ alapján, majd a tobozmirigy választja ki. A vérrel jut el a test más részeibe. Sötétben keletkezik ezért a "sötétség hormonjá"-nak is nevezik. Belső óránk szabályozása csak egyike az egészségre gyakorolt kedvező hatásainak. A tudósok széleskörű vizsgálatokra alapozva fedezték fel, hogy ez a hormon jótékony hatást gyakorol mindenre, a szívbetegségtől kezdve a cukorbetegségen át a csontok egészségéig és az elhízásig.

3 900 Ft

A melatonintermelés mértéke szorosan összefügg a biológiai életkorral. A születést követő erőteljes emelkedés a pubertáskor kezdetéig tart, ekkor a nemi érés és a másodlagos nemi jegyek kifejlődése idején erélyesen csökken a termelés, ami kisebb ütemben, de egész életen át folytatódik. Mivel az idősödéssel párhuzamosan a melatonin-termelés csökken , a szakemberek szerint ez a visszaesés hozzájárulhat mind az öregedés folyamatához, mind pedig egy általános egészségbeli romláshoz. Néhány évvel ezelőtt a tudósoknak még csak homályos elképzeléseik voltak azokról a háttérben zajló mechanizmusokról, amelyek a melatonin öregedést gátló tulajdonságait előidézik. Mára egyre több bizonyítékot találtak arra, hogy a melatoninnak óriási szerepe van az öregedési folyamatok leküzdésében.


Antioxidáns védelem: kiderült, hogy 200%-kal több antioxidáns erővel bír, mint az E-vitamin, és nagyobb védelmet nyújt az oxidációs károsodás csökkentésében, mint a glutation vagy a C-vitamin. Ilyen erőteljes antioxidánsként a melatonin fontos szerepet játszik a szabad gyökökkel összefüggő betegségek leküzdésében - a kardiovaszkuláris betegségektől kezdve a rákig.

Kardiovaszkuláris betegségek elleni kűzdelem: a tudósok felfedezték, hogy a metabolikus szindrómában szenvedők melatonin-termelése alacsonyabb szinten van, mint az egészséges embereké, s a metabolikus zavarokkal küszködőknek a vérnyomás, a koleszterin és a vércukor-háztartás terén. További in-vivo (élő szervezetben végzett) kutatások megerősítették, hogy a melatonin képes csökkenteni a vérnyomást. Rákterápia támogató és immunszabályozó: a kutatások azt is megállapítják, hogy a melatoninnak antikarcinogén tulajdonságai is vannak, azaz képes megelőzni a rák kialakulását, vagy ha mégis kialakul a ráksejt, akkor elpusztítja azt. Ez a melatonin antioxidáns, gyulladásgátló, burjánzásgátló és hormonmoduláló tulajdonságainak tudható be Rákterápia támogató és immunszabályozó. A melatonin antikarcinogén tulajdonságai az immunrendszerre gyakorolt hatásának is köszönhetők. Laboratóriumi vizsgálatok feltárták, hogy a melatonin képes aktiválni a T-helper sejteket, amelyek segítenek az immunsejteknek más idegen betolakodók vagy kórokozók elpusztításában. Ráadásul a melatonin serkenti a természetes ölősejt-, monocita- és makrofág- szintézist, valamint előmozdítja a sejtek közötti kommunikációt, megkönnyítve, hogy a szervezet megfelelő immunválaszt adhasson idegen betolakodókkal szemben. A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján neves szakemberek állítják, hogy a rákos betegeken és főképpen az áttételes tumorban szenvedőkön segíthet a melatonin szedése.

Diabetikus szövődmények elleni védelem: a melatonin a hasnyálmirigy béta sejtjeit és számos diabétesztől érintett szervet is megvéd a szabad gyökök okozta károsodástól (máj, retina, agy és érrendszer). A melatonin-kezelés csökkenti a vércukor-, a hemoglobin A1c- és a koleszterinszintet. A tudósok nagy ígéretnek tartják, hogy a melatonin képes javítani az életminőséget azáltal, hogy enyhíti a diabétesz szövődményeit, a retinopátiát, a nefropátiát és a kardiovaszkuláris betegségeket Az Alzheimer-kór késleltetése: a melatonin egy másik egyedülálló és fontos tulajdonsága, hogy képes átjutni a vér-agy gáton. Szájon át történő bevitel után kimutathatóan nő az agy melatonin-szintje. A mitokondriális működés hanyatlása jellemzi az olyan neurodegeneratív betegségeket, mint az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór vagy a Huntington-kór. A melatonin hozzájárulhat az alvásmintázat javulásához, és megelőzheti az Alzheimer-betegek kognitív leépülését, javíthatja a gyakran esténként előforduló zavartságukat és nyugtalanságukat (a szakirodalom sundowning- vagyis napnyugta-szindrómának nevezi). Preklinikus vizsgálatok feltárták, hogy a melatonin kifejezetten idegvédő hatást fejt ki a béta-amiloid plakkok, az Alzheimer-kór hátterében megbújó sajátos okok egyike ellenében. A legújabb kutatások kimutatták, hogy a melatonin megakadályozhatja az agysejt-pusztulást, miközben fenntartja az energia- és az oxigén-anyagcserét az erősen igénybevett idegsejti mitochondriumokban. Érdekes módon a lecsökkent éjszakai melatoninszint kapcsolatban áll a demenciás betegek szellemi leépülésének súlyosságával, és a megzavart napi ritmus korrelálni látszik az idős és az Alzheimer-kóros betegek kognitív teljesítményével.

Elhízás/túlsúly: az elmúlt években a dietetikusok és az orvosok felismerték, hogy a túlsúly gyakran a stresszel, az önjutalmazó evéssel, az alváshiánnyal és hormonális változásokkal függ össze. Úgy találták, az ebben a zavarban szenvedő asszonyoknak kifejezetten a melatonin-szinttel összefüggő napi ritmuszavaraik vannak, melyek a kortizolszintre (stresszhormon, a súlyproblémák egyik tényezője lehet) és a ghrelin nevű étvágygerjesztő hormonra is hatást fejtenek ki, és számos más, napi magatartási és élettani jelzést is befolyásolnak az étvággyal és a neuroendokrin szabályozással összefüggésben. Más kutatók arról számoltak be, hogy a melatonin csökkentette a hasüregi zsírt, a plazma inzulin- és leptinszintet és a korral összefüggő testsúlygyarapodást. Továbbá laborvizsgálatokkal kimutatták, hogy a melatonin képes aktiválni a barna zsírszövetet, ami arra serkenti a szervezetet, hogy elégesse, ne pedig raktározza a zsírt.Csontritkulás megelőzésére: egy nemrég publikált, nagyon kevés számú alannyal dolgozó, de mégis meggyőző kettős vak placebokontrollos próba a melatonin csontokra és életminőségre gyakorolt hatását vizsgálta 18 menopauza körüli (45-54 éves) nőnél 6 hónapon keresztül. Megállapították, hogy a melatonin csökkentette a fizikai tüneteket (pl. jobb közérzet és alvás), növelte az oszteokalcin-szintet (a csontképződés markere), és csökkentette az I. típusú kollagén keresztkötésű N-teleopeptid-szintet (a csontfelszívódás markere). Ez azt jelzi, hogy a melatonin visszaállíthatja a csontképződés kiegyensúlyozatlanságát, és megelőzheti a csontritkulást. /forrás: LifeExtension/

Javasolt adag: 1 kapszula az esti órákban

Összetevők 1 kapszulában

Melatonin 3 mg

Egyéb összetevők: rizsliszt és zselatin (kapszula).

Nem tartalmaz: cukor, só, élesztő, búza, glutén, kukorica, szója, tej, tojás, kagyló, vagy tartósítószereket.

Figyelemeztetés: Ha Ön gyógyszeres kezelés alatt áll, kérjen tanácsot orvosától a használat előtt.

Autoimmun betegség, depressziós állapot esetén, illetve ha nyugtatót vagy kortikoszteroidok gyógyszert szed, konzultáljon orvosával használat előtt.

Terhes vagy szoptató nők konzultáljanak orvosukkal használat előtt.

Ez a termék álmosságot okozhat. Ne használja járművezetés előtt 6-7 órával!

Figyelem: Csak felnőttek számára. Forduljon orvoshoz, ha terhes / szoptat, gyógyszert szed, vagy valamilyen betegsége van.

Tartsa távol a gyermekektől.

Figyelmeztetés: Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes táplálkozást és az egészséges életmódot. Gyermekek elől elzárva tartandó!

Minőségét megőrzi: a dobozon jelzett hónap végéig /hó,év/

Tárolás: száraz, hűvös helyen

Gyártó: Now Foods, USA.