YiYa Melatonin – a pihentető alvásért, a cirkadián ritmus és alvásproblémák helyreállításáért! 60 kps

A melatonin hozzájárul a pihentető alváshoz, a regenerációs folyamatok optimalizálásához, gyulladáscsökkentéshez, a hormonháztartás támogatásához¹

doboz (60 db kapszula)

3 600 Ft

A szervezet sötétedés hatására melatonin-szintézisbe kezd, ekkor jelentkezik a fáradtságérzet, előkészülünk az alvásra. A kialvatlanság, az álmatlanság problematikája mögött elsősorban a felborult cirkadián ritmus, pontosabban az eltolódott alvás-ébrenlét ciklus, és a nem megfelelő melatonin-termelődés áll.

A Melatonin az alvás hormonja, amelynek termelődését negatívan befolyásolják az általános civilizációs ártalmak, mint például a túlzott, mesterséges kék fényviszonyok, kevés napfény, éjszakai munka, fokozott stresszhatások, dohányzás, túlzott kávé- és alkoholfogyasztás.

A melatonin csökkent szintézise nemcsak az alvás minőségét rontja, hanem további eltolódásokat indukál a belső biológiai óra állandó körforgásában. A kialvatlanság pedig melegágyat biztosít a civilizációs megbetegedéseknek, többek között a mitokondriális, szív-érrendszeri problémák, magas vérnyomás, mentális gondok, szorongás, elhízás, cukorbetegség kialakulásának.

Milyen tünetek, állapotok esetén lehet segítségünkre a Melatonin?

  • Tartós kialvatlanság, álmatlanság esetén¹
  • Éjszakai műszakban dolgozók számára¹
  • Felborult cirkadián ritmus esetén¹ (pl. jetlag)
  • Termékenység fokozásában¹
  • Mellékvese támogatásában¹
  • Alvási apnoé kiegészítő kezelésében¹

Az élő szervezetekben lezajló, idővel szorosan összefüggő biológiai folyamatokat a cirkadián ritmusok kontrollálják. A cirkadián ritmust nevezhetjük napi biológiai órának (24 óra), napi bioritmusnak is, amelynek egyik fő külső regulátora a napfénnyel való érintkezés.

A cirkadián ritmusok befolyásolják például a virágok kinyílás-becsukódás ismétlődését vagy az éjszakai állatok megfelelő aktivitását. Az embereknél szabályozzák az általános mentális és fizikai aktivitást, többek között az emésztés, anyagcsere, hormonrendszer folyamatait, az alvás-ébrenlét ciklusát.

A melatonin kiemelkedő szereplője a mindennapi cirkadián ritmusunknak. Prekurzora a köznyelvben boldogsághormonként emlegetett szerotonin, a tobozmirigy mellett pedig egyéb szöveteink, szerveink is szintetizálják. A melatonin előállítása függ a triptofán aminosav mértékétől, amely minőségi állati termékekben (pulyka, tojás, lazac) lelhető fel, továbbá növényi forrásai (spirulina, szezámmag, banán, burgonya) is ismeretesek. A melatonin termelődése sötétségre stimulálódik (este 9 körül fokozódik, álmosodás), míg a különböző fényhatások hátráltatják a kiválasztódását.

A melatonin nemcsak az alvás fő szabályozója, hanem számos pozitív egészségügyi hatással rendelkezik. A kutatások egyértelműsítették, hogy hozzájárul a hormonrendszer optimális működéséhez, szabályozza a női nemi hormonok aktivációját, ezért nagy fokú segítség a változókori tünetek enyhítésében. Preventív hatásait, gyulladáscsökkentő aspektusait daganatos megbetegedésekben is dokumentálták, továbbá immun-és idegrendszerre gyakorolt pozitív hatásairól, a krónikus stressz csökkentésében betöltött szerepéről is folyik diskurzus.


7 kulcsfontosságú szempont a pihentető alvásért¹

1. Sötét szoba biztosítása: ha nincs elég sötét a szobában, akkor érdemes szemtakarót alkalmazni, továbbá az elektromos tárgyak áramtalanítására is célszerű figyelni (pl. Wifi, TV stb.).

2. Megfelelő hőmérséklet biztosítása az alváshoz: télen 20 fok alatt, nyáron lehetőség szerint.

3. Alvásproblémák esetén a tévézést, a munkát nem célszerű az ágyban végezni. Egész napos számítógépes munka után (túlzott, mesterséges kék fény - dehidratáció, melatonin termelődés gátlása) az elektrolitok pótlása is kiemelkedő lépés (nátrium, kálium, magnézium).

4. Ha lement a Nap, alvásproblémák esetén érdemes kerülni az internetes, social media felületeket, vagy legalább alkalmazni kék fényszűrő beállításokat, lehetőségeket.

5. A valós elalvási idő betartása: ha lehetséges este 10 körül érdemes már lefeküdni vagy legalább a pihenésre készülődni. (Az éjfél előtti pár óra rendkívül segíti a szervezet regenerációját!)

6. A késő esti étkezést kerülni kell, de a vacsorát nem érdemes kihagyni. A megoldás, ha a vacsora legalább 2 órával lefekvés előtt valósul meg. Krónikus alvásproblémák esetén fontos lépés, hogy minőségi keményítőt tartalmazzon a vacsora.

7. Az éjszakai felébredések mögött legtöbbször a terhelt máj problematikája áll (Articsóka & Máriatövis, Kolin & Inozitol), továbbá éjszakai hánykolódás, cikázó gondolatok esetén a mellékvese szorul fokozottabb támogatásra (Rhodiola, B-komplex, Izotóniás italpor).

¹Az egészségre vonatkozó állításokkal kapcsolatban

A YiYa egy egészségmegőrzést támogató étrend-kiegészítő termék és nem gyógyszer. A 37/2004 (IV. 26.) EU-s rendeletben foglaltak szerint az étrend-kiegészítők nem alkalmasak betegségek és a szervezet működési zavarainak gyógyítására, kezelésére, megelőzésére. Fogyasztásuk nem helyettesíti a megfelelő szakorvosi diagnózist és a gyógyszeres kezelést, de kiegészítheti az orvos által javasolt terápiát. Az leírásban szereplő állítások a hatóanyagokra vonatkozó, szakirodalmi forrásokból vett idézetek, a hivatkozás megjelölésével. Az állítások nem a termékre vonatkoznak, kizárólag a fogyasztók általános, magas szintű ismeretterjesztését kívánják szolgálni az összetevőkkel kapcsolatban. Az információk nem értelmezhetők orvosi tanácsként személyes problémánkra, és nem kívánnak javaslatok lenni konkrét tünetek kezelésére. Egészségi problémájával mindig forduljon szakemberhez: orvosához, gyógyszerészéhez!