Acerola
Acerola

-ACEROLA (MALPIGHIA GLABRA, BARBADOSZI CSERESZNYE)

Mérsékelt övi, szubtrópusi, és trópusi örökzöld gyümölcsfa vagy bokor. Eredetileg a dél- amerikai, és az indiai szubkontinensen honos vadon termő növény. Kedvező élettani hatása miatt ma már termesztik. A gyümölcs 1-2 cm átmérőjű, piros héjú, sárga húsú csonthéjas, ami érett állapotban szüretelés után gyorsan veszti hatóanyag tartalmát, így zölden szüretelik. Gyümölcseink közül az egyik legmagasabb C- vitamin tartalommal bír, egyes források szerint 50x több C-vitamint tartalmaz, mint a narancs. A gyümölcshús akár 5% C- vitamint is tartalmazhat. A-vitamin tartalma is jelentős. E két vegyület antioxidánsként viselkedik. Kiemelkedő a kálium- és magnézium- tartalma is. A dél- amerikai népgyógyászat vérzéscsillapításra, keringéstámogatásra használja. Jó láz- és gyulladáscsökkentő, szembeszáll a fertőzésekkel, gyulladásos eredetű degeneratív betegségekkel (pl. reumás ízületi gyulladás). Használják a vércukorszint szabályozásában, a vérkoleszterin normalizálásában is. Magas C- vitamintartalmával hozzájárul a kötő- és hámszövet épségéhez, így bőrápoló szerek értékes összetevője. Mivel súlyos krónikus betegségeink mindig gyulladással járnak, nincs olyan krónikus folyamat, melyet ne tudna kedvezően befolyásolni. A mycoterápiában javítja a gomba- poliszacharidok felszívódását.