Buzacsíra
Buzacsíra

-BÚZACSÍRA, BÚZAFŰ (HORDEOLUM VULGARE)

Amióta az őskori ember a gyűjtögető- halászó- vadászó életmódot elhagyva áttért a földművelésre, a búza az emberiség legfontosabb táplálékai közé tartozik. Élettani hatásáról megoszlanak a vélemények. Az evolúciós orvoslás szerint a gabonafogyasztással párhuzamosan egyre gyakoribbá váltak a krónikus gyulladásos- és következményes betegségek. Azonban csíra- és fűstádiumban a növény rendkívül értékes tápanyagforrás. 5 kg búzafű protein- és tápanyagtartalma 116 kg zöldségével egyezik meg. Aminosav- összetétele teljes tápanyaggá teszi.

Ásványokban gazdag: Mg, K, Na, Fe, Ca, nyomelemek(pl. Zn, Se). Jelentősebb vitaminjai a karotin, a C-, E- és a B-vitaminok.17 féle aminosavat tartalmaz, ebből 8 esszenciális (lys, ileu,leu, try,thr, val, met, ala, arg, asp,glu, gly, hys, pro, ser, tyr, phala).Klorofill-tartalma bioaktív tulajdonságú, jelentős magnézium- és oxigénforrás. Ami az emberi vérben a vas, az a növényi nedvben a magnézium.A csírázó mag és fű apigenin- tartalma jelentős. E vegyületnek kitüntetett szerepe van a daganatkontrollban. A flavanonok családjába tartozó flavonoid-vegyülete, az apigenin a különféle sejtfehérjékkel kialakított kapcsolata révén újra létrehozza a daganatossá váló sejtek normális profilját, ami rendkívüli klinikai értékkel bírhat a rák megelőzésében.