-ZÖLD TEA

A zöldtea kísérletes tanulmányozása bebizonyította, hogy hatóanyaga, az epigallocatechin-3- gallát daganatmegelőző és daganatellenes hatással bír. Fokozza a daganatos sejtek apoptózisát, gátolja az angiogenezist és a tumorinváziót, csökkenti a daganatos sejtek folsav- felvételét. Csersav tartalma az emésztőrendszerben lokális anticarcinogén és antimikrobás hatást is kifejt.

Japánban, a magas zöldtea fogyasztás hatását vizsgálva azt a következtetést vonták le, hogy az antioxidáns és antimutagén (sejt- és örökítő anyagvédő) hatás hozzájárul a népesség alacsonyabb rákmegbetegedéséhez. A szív- és érrendszerben gátolja a trombocita- aggregációt (a vérrög-képződést), ellazítja az érfalat, így támogatja a keringési rendszert. Több vizsgálat alátámasztja, hogy a rendszeres zöldtea-fogyasztás 10-40%-kal csökkenti a szívinfarktus gyakoriságát, függetlenül a táplálkozási- és dohányzási szokásoktól.

Egy 150 000 fős populáción végzett követéses vizsgálat bizonyította, hogy a zöld tea fogyasztása és az emlő-, prosztata-, petefészek-, valamint tüdőrák előfordulása között inverz összefüggés áll fenn.

Fitoösztrogén hatása hozzájárul az öregedéssel járó, biológiai változásokkal összefüggő csontvesztés mérsékléséhez, sőt fokozza a csontképződést, így mérsékli az inaktivitásos és hormonális csontvesztést. Jelentős fluorid tartalma a csontkeménység és a fogak megőrzését segíti.

Mangán, cink, króm, szelén- tartalma a nem enzimatikus védelmi rendszert is erősíti.