-SZŐLŐ (VITIS VINIFERA)

A mérsékelt öv és a mediterráneum ősi növénye, melyet közvetlenül és borrá érlelve is évezredek óta fogyasztunk. Fehér- és vörös változata számos nemesített fajtát takar. Gyógyászati célra jelentős antioxidáns hatása miatt héját és magját használjuk. Levele a mediterrán konyha értékes alapanyaga. Legjelentősebb antioxidáns vegyülete a proantocianidin (quercetin, malvidin), valamint a polifenolos szerkezetű rezveratrol fontos szerepet játszik a szív- és keringési betegségek valamint a daganatos állapotok prevenciójában (védik a sejtek örökítő anyagát és serkentik a repair- enzimek működését) és terápiájában. Érdekessége, hogy a növény ezeket az anyagokat egyfajta immunválaszként termeli, így védekezve a fertőzésekkel szemben.

Hatóanyaga átjut a vér-agy gáton, így védi az agyat és az idegsejteket a szabad gyökök károsító hatásától.Rutintartalma a perifériás erek állapotát is javítja. Állatkísérletekben vércukorszint- csökkentő hatását is detektálták.