Süngomba
Süngomba

-SÜNGOMBA/CSEPPKŐGOMBA (HERÍCIUM ERINACEUS)

Latin név: Hericium erinaceus, japán név: yamabushitake

Az északi féltekén, Európában, Kelet-Ázsiában és Észak-Amerikában honos. Elsősorban bükkfák és tölgyfák törzsének repedéseiben növekedik, de előfordul diófákon, almafákon is. A hagyományos kínai orvoslás emésztőszervrendszeri panaszok, fekélyek kezelésére használta, Észak-Amerikában az indián őslakosok vérzéscsillapítóként ismerték, szárított, porrá őrölt alakban helyezték a sebre. Laboratóriumi és állatkísérletek megerősítették, hogy a süngomba hasznos lehet gyomor- és nyombélfekély, valamint gastritis esetén, javíthatja az emésztést, és segítséget jelenthet a gyomorban és a bélrendszerben kialakuló daganatos betegségek megelőzésében és kezelésében. Japán kutatók kettős mechanizmust figyeltek meg. A gomba termőtestében lévő poliszacharidok képesek modulálni az immunrendszert, ezáltal a szervezetet hatékonyabb válaszadásra késztetik. Ugyanakkor a gomba tartalmaz olyan alacsony molekulasúlyú összetevőket (phenolokat, zsírsavakat), melyeknek kemoterápiás hatása van, közvetlenül a daganatos sejtekre hatnak. A kutatási eredmények biztatók Alzheimer kór és más neurodegeneratív betegségek esetén is. Kimutatták, hogy a gomba egyes összetevői (hericenon C,D,E,F,G,H) serkentik az NGF (nerve growth factor) nevű protein szintézisét. Az NGF képes megvédeni az agysejteket az elhalástól, az agyban való természetes halmozódása hangulatjavulást eredményezhet mellékhatások nélkül. Japánban végzett klinikai vizsgálat során kognitív károsodást szenvedett 50-80 éves betegeknek adtak süngomba kivonatot, és 2-4 hónap alatt a kognitív funkciók jelentős javulását észlelték. A süngomba kivonat antioxidáns hatással rendelkezik, szabályozza a szervezetben a vérzsír mennyiségét, csökkenti a vércukor, koleszterin és triglicerid szintet.