-TŐZEGÁFONYA (VACCINIUM OXYCOCCOS, VACCINIUM MACROCARPON)
Az előbbi Magyarországon védett, az utóbbi amerikai változat termeszthető. Mocsaras, lápos vidékek örökzöld növénye.
Kálciumban, vasban, magnéziumban, mangánban gazdag, ezen kívül cink, foszfor, kén és aszkorbinsav tartalma érdemel említést. Jelentős antioxidáns- tartalommal bír, főleg a polifenol, és flavonolok családjába tartozó kvercetin- tartalma jelentős.
A bakteriális húgyúti fertőzések fő szere. Proantocianinja a baktériumok mozgását és kitapadását akadályozza. Sikeresen alkalmazzák húgyúti köves megbetegedésekben, az érrendszer- benne a retina ereinek- állapotát is javítja.
Klinikai kutatások kimutatták, hogy a tőzegáfonyában és eperben megtalálható polifenolok napi szintű fogyasztása kivonat formájában növeli az inzulin érzékenységet, és csökkenti a kompenzálásként kiválasztott többlet inzulin kiválasztását, ezzel segítve az inzulinrezisztenciával élők szervezetét, és a cukorbetegség megelőzését. A pontos adagolás és határértékek megállapításához azonban még további kutatásokra van szükség.