-SHIITAKE (LENTINUS EDODES)

 Latin név: Lentinus v. Lentinula edodes, kínai név: shaingugu (illatos gomba).

Szerte a világon ismert és népszerű ehető gomba. Japánban, Kínában, a Koreai-félszigeten és Kelet-Ázsia más tájain honos, elsősorban gesztenyefák, tölgyfák, bükkfák és eperfák törzsén növekedik. Kínában már évszázadokkal ezelőtt tudtak a gomba egészségre gyakorolt kedvező hatásáról, a hagyományos kínai orvoslás magas koleszterin szint, atherosclerosis, megfázás és influenza kezelésére használta. A shiitake egyik hatóanyaga, a Lentinan nevű béta-glukán kísérleti egerek 72-92%-nál gátolta a tumorsejtek növekedését, aktiválta a makrofágokat és a T-sejteket, fokozta a citokin termelődését. Klinikai kísérletekben is tesztelték, számos daganatos betegség kezelésében bizonyult hasznosnak, ezért Japánban hivatalosan gyógyszerré minősítették. Az 1980-as években a Lentinant AIDS-es betegek kezelésében is kipróbálták. Vizsgálatok kimutatták, hogy képes aktiválni a HIV által tönkretett un. helper T-sejteket, melyek elsődleges feladata az idegen sejtek megjelölése, tehát fontos szerepük van a szervezet védekező mechanizmusában. A gombában található ligninek blokkolták a HIV szaporodását, és megvédték a helper T-sejteket. A shiitake májvédő hatását állatkísérletek mutatták ki. Dimethyl-nitrosaminnal károsított egereknél a gombából készített kivonat megakadályozta a máj fibrózis kialakulását. A shiitaké-ból kivont eritadenin nevű összetevő felgyorsította az elfogyasztott koleszterin kiválasztását, ezáltal csökkentette a vér koleszterin szintjét. Egyes tanulmányok vérnyomás csökkentő hatásról is beszámolnak. Japán tudósok fogszuvasodást okozó Streptococcus baktériumokkal (Strept. mutans, Strept. sobrinus) fertőztek patkányokat, majd egy részüknek shiitake extraktumot adtak. Azoknál a patkányoknál, akik kaptak a kivonatból, lényegesen kevesebb lyukas fog fordult elő, mint a másik csoportban. Azt is kimutatták, hogy a shiitake általában hatásos lehet azokkal a baktériumokkal szemben, amelyek a szájban találhatók. A szegedi Biokémiai Intézetben végzett kutatások arra az eredményre vezettek, hogy a shiitake megakadályozza a Streptococcus pyogenes, Staphylococcus aureus és más baktériumok reprodukcióját. A gombából izoláltak egy lenthionin nevű összetevőt, mely hatásos lehet bakteriális és gombás fertőzések esetén, és nem toxikus az emberi szövetekre. Más kutatások arra hívják fel a figyelmet, hogy a shiitake fogyasztása elősegíti a jótékony hatású, az egészséges bélflóra működéséhez szükséges Lactobacillus brevis és Bifidobacteria breve szaporodását.