-GYAPJAS TINTAGOMBA (COPRINUS COMATUS)

A gyapjas tintagomba elsősorban Közép-Európa erdeiben, legelőin és mezőin honos. Különösen ízletes, a szakértők a legkiválóbb étkezési gombák közé sorolják, sajnos azonban rövid életű, gyorsan romló fajta. Az eleinte fehér, filcszerű, pikkelyes felületű kalap hamarosan megfeketedik és elfolyósodik. Egy önfeloldódási folyamat (autolysis) veszi kezdetét, melynek során sötét, tintaszerű folyadék képződik, és a gomba szó szerint eltűnik a föld felszínéről. Nevét azért kapta, mert a sötét folyadékot korábban tintaként használták. A gyapjas tintagomba elsősorban a szénhidrát háztartásra gyakorolt kedvező hatásáról ismert. Állatkísérletek, valamint cukorbetegek körében végzett humán vizsgálatok egyaránt kimutatták, hogy a gomba javítja a glukóz felhasználását, illetve csökkenti a vércukor szintet. Pozitív módon befolyásolja a hasnyálmirigy inzulintermelését, a kutatók beszámolói szerint a gomba hatóanyagai egyfajta "védőernyőt" hoznak létre az inzulin szintéziséért felelős un. béta-sejtek fölött. További kutatások arra utalnak, hogy a gyapjas tintagomba a cukorbetegség kései szövődményeit, mindenekelőtt a túlsúly kialakulását is képes ellensúlyozni. Hatásosnak bizonyult candida gomba okozta bélfertőzés esetén is.