-BROKKOLI (BRASSICA OLERACEA)

A brokkoli a keresztesvirágúak osztályába tartozó zöldségünk. Rügyében, fiatal hajtásaiban, de a kifejlett növényben is nagy mennyiségben van jelen a sulphoraphane nevű glükozinolát, mely anticarcinogén, antidiabetikus és antimikrobás hatással bír. Kiindulási vegyülete a glükoraphin, melyből a mirozináz enzim hatására alakul ki a sulphoraphane. Kéntartalma teszi antibiotikus hatásúvá.(pl. a Helicobacter pylori ellen is hatásos). A szervezetben izotiocianáttá alakul.Daganatos sejtekre kifejtett hatása azon alapul, hogy a béta- kateninre hat, amely egy sejtösszekapcsoló fehérjekomplex része. E fehérje szabályozza a sejtnövekedést, adhéziót és a kontakt gátlás kialakulását. Aktiválja az antioxidáns hatású glutation-S- transzferáz enzimet, valamint fokozza a tumor- szupresszor fehérjék átíródását.