-FEKETE ÁFONYA (VACCINIUM MYRTILLUS)

A 450 tagot számláló áfonya- nemzettség tagja. Eurázsiában, É-és D-Amerikában valamint DK-Afrikában őshonos. A 60 cm magasra növő lombhullató cserje előszeretettel telepszik meg a savas talajú hegyvidékeken, fenyőtársulások közelében. A népi gyógyászat leveleit és gyümölcsét is felhasználja.

Polifenol- tartalma (flavonoidok, antociánok, arbutin) jelentős. E vegyületcsoport a krónikus gyulladások, és azok talaján kifejlődő, például szív- és érrendszeri- és daganatos- megbetegedések prevenciójában és gyógyításában kiemelkedő szerepet játszik.

Vérnyomáscsökkentő (levél), gyomorbántalmak (termés) és hasmenés (termés) elleni, köhögés elleni (levél) és vércukorszint-csökkentő (levél, termés) készítmények összetevője. Kutatások igazolják, hogy a heti 2-3 alkalommal 1-1 pohár mennyiségben elfogyasztott gyümölcs hatékonyan csökkentette a 2. típusú cukorbetegség és a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát. Hasonló hatást figyeltek meg a napi szinten almát, körtét fogyasztóknál is, tehát a magas flavonoid tartalmú táplálkozásnak kiemelt szerepe van a diabetes prevenciójában. ("Naponta egy alma az orvost távol tartja")

Polifenoljai ugyan nem csökkentik a zsírsejtek számát- ez már gyermekkorban eldől, és nem változik- de gátolják a zsírsejtek raktározó funkcióját, telődését, így hatékonyak az elhízás, és a következményes össz- szervezeti krónikus gyulladásos állapot ellen.

Látászavarokra, retinaproblémákra is javasolják.

Magas és jól hasznosuló vastartalma miatt remek roboráló szer. A vizsgálatok szerint erős terhelés után segíti az izomrostok mikrosérüléseinek regenerálódását.

Vízhajtó hatását (levél) a keringési- és a vizeletkiválasztó szervrendszer egyes betegségei esetén használjuk. Vitaminok: A, D, C.