GYAKORI KÉRDÉSEK

 • Mi a javasolt napi dózis?

  Intenzív használat esetén napi 1 kapszula étkezéssel (1 havi adag). Átlagos használatra, szinten tartásra elegendő kétnaponta 1 kapszula étkezéssel (ez 4 havi adagot jelent).

  Legalább mennyi ideig ajánlatos használni a hatóanyagokat, hogy érzékelhető hatást tapasztaljunk?

  Folyamatosan érdemes használni, vagy kúraszerűen legalább 6-8 hónapig. A vitaminok hatására a csontozat, fogzománc megerősödik (a fogszuvasodás mértéke drasztikusan lecsökken), az erek falain a plakkok fokozatos csökkenése várható.

  Kiknek nem javasolt a készítmény?

  A K2-vitamin a véralvadást befolyásolja. Ha Ön vérhígítót szed, nem javasoljuk a termék használatát. A termék kiskorúaknak nem javasolt. Kamaszoknak, fiatal felnőtteknek kétnaponta 1 kapszulát javaslunk.

  A használat időtartama vagy a napi dózis növelése a fontosabb a hatékonyság szempontjából?

  A zsírban oldódó hatóanyagok (pl. A-vitamin, D-vitamin, E-vitamin, K-vitamin, karotinoidok) esetén sokkal fontosabb a kúra hosszának időtartama, mint az aktuális napi dózis mértéke. A leggyakoribb hiba, ha túl korán abbahagyjuk a használatát, mert türelmetlenek vagyunk, és azonnali hatásra számítunk. Általában több hónapra van szükség a hatás érzékeléséhez.

  Miért fontos az A-vitamin tartalom a termékben?

  A természetben a preformált A-vitamin és D-vitamin mindig együtt van jelen (pl. tojás, vaj, csukamájolaj stb.). Ez nem véletlen, mert erre a két vitaminra egyszerre van szüksége a szervezetünknek! A zsírban oldódó vitaminokat főként a májban tárolja a szervezetünk. Izolált magas D-vitamin bevitel azonban hosszú távon kiüríti a máj A-vitamin tartalékait, A-vitamin hiány lép fel, ami hiánytünetek kialakulásához vezet, és ez potenciálisan veszélyes. Ezért fontos, hogy az A-vitamint, D-vitamint és K-vitamint mindig közösen használjuk.

  Kell-e tartanunk a természetes A-vitamintól?

  Az egészség szempontjából az A- és a D-vitamin közötti egyensúly a lényeg, és ha valamilyen okból kifolyólag a két vitamin aránya nem megfelelő, az torzulásokat okozhat a szervezetben. Soha nem kell tartanunk az A-vitamin esetleges negatív hatásaitól, ha mellette elegendő D3-vitamint és K2-vitamint használunk. Az A-vitamin pótlása béta-karotin vagy retinil-palmitát (retinol észtere) formájában történik. Mindkettő a szervezetünkben enzimatikus úton először retinollá, majd végül aktivált A-vitaminná alakul át (retinsav). A béta-karotin hasznosulásának hatásfoka azonban lényegesen alacsonyabb, mint a retinil-palmitáté. Hasonló módon a D-vitamin is több lépcsőben aktiválódik: -> calcidiol -> calcitriol (aktív D-vitamin).

  » Az A-vitaminnal kapcsolatos félreértések tisztázása, klinikai vizsgálatok

  Mi a hatóanyagok optimális dózisa általában?

  • D vitamin optimális dózisa az utóbbi években heves vitákat váltott ki. Valahol napi 4000 - 8000 NE között van az a dózis, mely a kívánt terápiás hatás eléréséhez általában optimálisnak tartanak [39]. Magyarországon 4000 NE nemzetközi egység a legmagasabb forgalomba hozható dózis jelenleg. Nyári hónapokban a dózis csökkentése lehetséges.
  • Ennek kiegészítéseként legalább napi 150 - 200 mikrogramm, vagy még több K2 vitamin (MK-7) a megfelelő [41]. A K2 vitamint nem lehet túladagolni, lehetőleg minél többet kell használnunk, hogy az összes vérben keringő GLA fehérjét aktiválni tudjuk. Azonban mivel a K2 vitamin piaci ára jelenleg nagyon magas, ezért a legtöbb étrend-kiegészítőben csak kisebb mennyiségben van jelen, hogy az árakat alacsonyan tudják tartani a gyártók (lemondva így a hatékonyság egy részéről).
  • Az A-vitamin szükséges mennyiségének egy részéhez az étkezésből jut szervezetünk (állati eredetű táplálékból és részben az elővitamin karotinokból). Mivel 1.- a rendszeres D-vitamin használat kimeríti a szervezet A-vitamin tartalékait [48], 2.- valamint a béta-karotin felszívódása és A-vitaminná alakulásának hatásfoka emberekként változó és relatív alacsony (2%-16%) [42-44], ezért a biztonságos használathoz szükséges, hogy a D-vitamin mellett kis mennyiségű, "preformált" A-vitamint is szedjünk, vagy étrendből odafigyeléssel pótoljunk, ha rendszeresen D-vitamint szedünk. Az A-vitaminból biztonsággal általában napi 5000-10000 NE szedése javasolt étrendi kiegészítésként [40,41,45]. Általános ajánlás, hogy bevitt a D-vitamin mennyiség minimum 2.5-szeresét lenne érdemes bevinni A-vitaminból, részben táplálkozással, részben étrendi-kiegészítéssel. (A D- és A-vitamin mennyiségét itt NE-ben kifejezett értékükre kell érteni). Az ennél magasabb arányú A-vitamin bevitel sem problematikus. Erre bizonyíték, hogy a természetes (és nagyon egészséges) élelmiszereink D-vitamin : A-vitamin aránya ennél jóval magasabb: tojás (1:15), vaj (1:40), tőkehalmáj olaj (1:10).
   A termékünkben alacsonynak számító 4000 NE A-vitamin dózis található, amely az ajánlott napi dózis körüli érték (RDA 150%). Ez az a minimálisan szükséges mennyiség, ami a kapszulában található D-vitamin biztonságos működéséhéz elengedhetetlenül szükséges (D/A-vitamin arány = 1:1). Fontos tudnunk azonban, hogy ennél több A-vitamin bevitele lenne optimális szervezetünk számára (összesen kb. 10000 NE), ezért mi azt javasoljuk, hogy a maradékhoz az étrendünkből jussunk hozzá (pl. rendszeresen együnk állati eredetű ételt, különösen tojást, májat, vajat, valamint karotinokban gazdag zöldségeket pl. répát, sütőtököt, paprikát stb.). Mivel jelentős mennyiségű D-vitamint használunk, az A-vitamin túladagolásától nem kell tartanunk. Ezért pl. A-vitamin tartalmú multivitamin készítményt is nyugodtan használhatunk a termék mellett.
   (A természetes A-vitamin (retinol és nem béta-karotin) egy nagyon fontos, kulcsfontosságú vitamin, az A-vitamin túladagolási tünetek csak több havi, napi 100.000 NE egységnél jelentkeznek [40], ha D-vitamint is használunk mellette, ez a felső limit 175.000 egységre tolódik [46]. Az A-vitamin létfontosságú szerepet játszik a látásban, hozzájárul az erős immunrendszerhez, a sejtek anyagcseréjéhez és a kálcium beépüléséhez [41].)
  • Összességében elmondható, hogy izoláltan egyik vitamin sem működik jól. Ha az egyik zsíroldékony vitaminból sokat szedünk (pl. D-vitamin), szükséges hogy arányosan a többi zsíroldékony vitamin dózisát is megnöveljük (K, A , E) [40], ellenkező esetben az adott vitamin egyoldalú működését fogjuk tapasztalni. Hogy mi ezen vitaminok dózisának helyes aránya? Erre ma nem még ismert a pontos válasz. Az egyik vélekedés szerint minden 1000 egység D-vitamin mellé 100 mcg K2 vitamin és minimum 1000-2500 egység A-vitamin lenne az ideális. Valószínűbb következtetésnek tűnik azonban az, hogy nincs ilyen pontos meghatározott arány, hanem mindegyik vitaminból elegendő mennyiséget kell bevinnünk, és szervezetünk megfelelően szabályozza majd használatukat. Az A-, D- és K-vitamin mellett még E-vitamint és Omega-3 zsírsavakat és alapvető ásványi anyagokat, mint pl. magnéziumot, cinket javasolt használni.

  A vérhígítók veszélyei

  Mind állatokkal, mind emberekkel végzett tanulmányok kimutatták, hogy a vérhígítók (mint pl. Coumadin, Warfarin) annak ellenére, hogy hatékonyan megakadályozzák a nemkívánatos rögök képződését, fel is gyorsítják az erek elmeszesedését, nagy veszélynek kitéve ezzel a pácienseket kardiovaszkuláris betegségek irányába [34, 35]. Jó hír viszont, hogy amennyiben alacsony dózisú K vitamin (25-50 mcg) utánpótlás történik alkalmazás közben, csökken a veszélye a mellékhatásként fellépő érelmeszesedés kockázatának [36].
  Mindenesetre, amennyiben valaki vérhígítót szed, semmi esetben se hagyja abba, és kezdjen K vitamint szedni magától! Ehelyett orvosi konzultációval határozható meg a K vitamin megfelelő dózisa. Továbbá figyelemmel kell kísérni a vérrög képződés változását is, mellyel megtalálható egy egyensúly a vérhígító előnye és hátránya között [37, 38].

  Mi a YiYa termékek kapszuláinak anyaga?

  A kapszulák anyaga nagy tisztaságú állati eredetű zselatin, a kollagénhez hasonló összetevő, amely a porcok és kötőszövet építő eleme. A kapszula tömege elenyésző ~0.1 gramm, élettani hatása semleges. Amikor csontlevest főzünk, a "kocsonyásodást" a zselatin tartalomnak köszönhetjük. Sokan fogyasztanak kollagént és zselatint nagy dózisban, hogy ízületeiket és porcaikat erősítsék, védjék.

  Általános útmutató a hatóanyagok használatához

  Ebben a rövid leírásban segítséget kívánunk nyújtani a hatóanyagok közötti eligazodásban, és alapvető összefüggésekre szeretnénk felhívni a figyelmet. A hatóanyagok célja, hogy egészségünk állapotát javítsák. Megfelelően alkalmazva finomhangolják, jó irányba terelik a szervezet működését, és nem drasztikusan avatkoznak a folyamatokba. A működésük leginkább a sportoláshoz hasonlítható. Köztudott, hogy a rendszeres és mértékletes sport javítja szerveink, idegrendszerünk állapotát, erősíti az immunrendszert, segíti az anyagcserét, jótékony hatással van a hormonháztartásunkra, oldja a stresszt, és meghosszabbítja a várható élettartamot. A sportolás pozitív hatása 1-2 hónapon belül már érezhető, de fél év - egy év után lesz számottevő az eredménye. A természetes hatóanyagok hasonlóan működnek.

  A természetes hatóanyagok egy egyszerűsített rendszerét ábrázoltuk a piramis alakú grafikonon. A legalapvetőbb vitaminok helyezkednek el alul, és erre épülnek a speciális célt szolgáló összetevők, mint pl. a gyógynövények.

  Termékekeink napi dózisa 1 kapszula, ha másként nem jelöljük. Általában étkezessel javasoljuk bevenni. (Ha először szedjük a termékeket, fokozatosan kezdjük el, ne egyszerre az összeset, mert akkor mellékhatásokat tapasztalhatunk.) Javasoljuk, hogy kombináljuk a termékeket, mert együtt jobban működnek! Emellett támogassuk szervezetünket rendszeres, friss levegőn eltöltött aktív testmozgással, sok napfénnyel, változatos, színes(!) étrenddel, és minőségi pihenéssel/alvással.