GYAKORI KÉRDÉSEK


Mi a javasolt napi dózis?

Napi 1 kapszula étkezéssel. Ha E-vitamin alfa-tokoferolt is szedünk mellette, azt külön időben használjuk, mert ronthatja a tokotrienolok hasznosulását a szervezetben.

Általában milyen tapasztalatokra lehet számítani a felsorolt hatóanyagok használata során?

Az E-vitaminok optimális feltöltődése a szervezetben legalább 3 hónapot vesz igénybe. Hatását lassan, de hosszan tartóan fejti ki. Az E-vitamin hatását a bőrünkön, hajunkon fogjuk először észrevenni. A simaságot, rugalmasságot az érrendszerünk is megörökli.

Legalább mennyi ideig ajánlatos használni a hatóanyagokat, hogy érzékelhető hatást tapasztaljunk?

Kúraszerűen vagy folyamatosan érdemes használni, legalább 6-8 hónapig.

Kiknek nem javasolt a készítmény?

Az E-vitamin enyhe vérhígító hatású. Ha vérhígítót szed, kérjük egyeztessen előtte orvosával, és igazíttassa gyógyszerének adagolását.

A használat időtartama vagy a napi dózis növelése a fontosabb a hatékonyság szempontjából?

Az E-vitamin esetén, mint beépülő hatóanyag, sokkal fontosabb a kúra hosszának időtartama, mint az aktuális napi dózis mértéke. A leggyakoribb hiba, ha túl korán abbahagyjuk a használatát, mert türelmetlenek vagyunk, és azonnali hatásra számítunk. A zsírban oldódó hatóanyagok (pl. karotinoidok, A-vitamin, E-vitamin, D-vitamin, K2-vitamin) esetén általában több hónapra van szükség a hatás érzékeléséhez.

Az E-vitamint túl lehet adagolni?

Túladagolási tünetek kizárólag egykomponensű alfa-tokoferol esetén ismertek. A 8-féle E-vitaminból ezek a dózisok a szervezet számára optimálisan felhasználhatóak. Az E-vitamin folyamatosan le is bomlik a szervezetben, hosszú távon nincs felhalmozódása. Átalánosan igaz, hogy ha megnöveljük az egyik zsírban oldódó vitamin mennyiségét (pl. E-vitamin), akkor arányosan a többi zsírban oldódó vitamin mennyiségét is emelni érdemes. Ezért mi javasoljuk az E-vitamin szedése mellet a D3, K2, A-vitamin használatát egyidejűleg, legalább egy kis dózisban, a biztonság kedvéért.

Hány nemzetközi egység (NE) E-vitamin van a termékben?

87 NE. A nemzetközi egység konverziót (1 NE = 0,666 mg d-α-tokoferol) az alfa-tokoferol komponensre alkották meg, amikor az E-vitamin tokotrienolokat még nem is ismerték. Ugyan létezik egy hivatalos konverziós ajánlás minden E-vitamin izomer alfa-tokoferol ekvivalens NE értékére, azonban ennek használata a fogyasztók számára inkább félreértésekre ad okot, ugyanis ez számadat nem tükrözi arányosan az izomerek biológiai aktivitását. Pl. a biológiai szempontból legértékésebb d-gamma és d-delta tokotrienol izomer nemzetközi egység értéke nulla! (Ez olyan, mint amikor egy paradicsomot és egy krumplit szeretnénk összehasonlítani: 1 krumpli egyenlő 0 paradicsom! Ennek nem sok értelme van.) Ezért, mi javasoljuk, hogy a komponensek valódi tömegét (mg-ban kifejezve) vegyül alapul a biológiai érték meghatározásánál. A kevert tokotrienolok és tokoferolok élettani hatása sokszorosan felülmúlja az egykomponensű alfa-tokoferol készítményék hatását, és sokkal harmónikusabb és biztonságosabb működést fejt ki a szervezetben.

Tartalmaz a termék szója összetevőt?

A termékünkben egy nagyon biztonságos, speciális szója olaj kivonatot használunk. Szója olajra azért van szükség, ugyanis ez a növényi olaj a természetben egyedülálló módon kiemelkedő arányban tartalmaz gamma-tokoferolt, és emellett arányosan csak kevés alfa izomert tartalmaz. A felhasznált szója olaj kivonat 99%-ban E-vitamin tokoferolokból áll, és csak 1%-ban (tehát elenyésző mennyiségben ~0.5mg) tartalmazza a szójaolaj egyéb komponenseit (lényegében omega-6 zsírsavakat). A termék NEM tartalmaz allergén hatású szójafehérjéket! Kizárólag GMO-mentes (genetikai modifikációtól mentes) alapanyagakat használunk fel. A felhasznált szója olaj kivonat összetevő összetételét tekintve nagyon értékes és biztonságos.

Az alfa-tokoferol valóban képes elnyomni a többi tokoferol/tokotrienol molekula működését?

Bizonyos esetekben igen. Ez csak nagyobb alfa-tokoferol dózis esetén számottevő, és az alfa-tokoferol elsősorban az alfa-tokotrienol hasznosulására hat negatívan. Az esetleges ütközések elkerülése érdekében mi az alfa-tokoferolt tudatosan kis mennyiségben tesszük a készítménybe. (Az alfa-tokoferolt a többi izomerhez képest egyébként is sokkal hatékonyabban hasznosítja a szervezetünk, arányaiban kevesebb is elég belőle, illetve növényi olajokban és egyéb élelmiszeripari termékekben gyakori összetevő). A termékünk elsősorban magas gamma-tokoferol és gamma-tokotrienol tartalommal rendelkezik, ugyanis élettani hatásaikat tekintve a gamma és delta izomereket tartja különösen fontosnak a szakirodalom (gamma = érrendszer védelmére, delta = daganatos folyamatok elleni védekezésre javasolt általában). Aki szeretne ennél több alfa-tokoferolt használni, külön szedhet még más E-vitamin alfa-tokoferol készítményt emellett, viszont javasoljuk hogy ezt másik napszakban tegye, hogy elkerülje az esetleges ütközéseket.

Mi a YiYa termékek kapszuláinak anyaga?

A kapszulák anyaga nagy tisztaságú állati eredetű zselatin, a kollagénhez hasonló összetevő, amely a porcok és kötőszövet építő eleme. A kapszula tömege elenyésző ~0.1 gramm, élettani hatása semleges. Amikor csontlevest főzünk, a "kocsonyásodást" a zselatin tartalomnak köszönhetjük. Sokan fogyasztanak kollagént és zselatint nagy dózisban, hogy ízületeiket és porcaikat erősítsék, védjék.

Általános útmutató a hatóanyagok használatához

Ebben a rövid leírásban segítséget kívánunk nyújtani a hatóanyagok közötti eligazodásban, és alapvető összefüggésekre szeretnénk felhívni a figyelmet. A hatóanyagok célja, hogy egészségünk állapotát javítsák. Megfelelően alkalmazva finomhangolják, jó irányba terelik a szervezet működését, és nem drasztikusan avatkoznak a folyamatokba. A működésük leginkább a sportoláshoz hasonlítható. Köztudott, hogy a rendszeres és mértékletes sport javítja szerveink, idegrendszerünk állapotát, erősíti az immunrendszert, segíti az anyagcserét, jótékony hatással van a hormonháztartásunkra, oldja a stresszt, és meghosszabbítja a várható élettartamot. A sportolás pozitív hatása 1-2 hónapon belül már érezhető, de fél év - egy év után lesz számottevő az eredménye. A természetes hatóanyagok hasonlóan működnek.

A természetes hatóanyagok egy egyszerűsített rendszerét ábrázoltuk a piramis alakú grafikonon. A legalapvetőbb vitaminok helyezkednek el alul, és erre épülnek a speciális célt szolgáló összetevők, mint pl. a gyógynövények.

Termékekeink napi dózisa 1 kapszula, ha másként nem jelöljük. Általában étkezessel javasoljuk bevenni. (Ha először szedjük a termékeket, fokozatosan kezdjük el, ne egyszerre az összeset, mert akkor mellékhatásokat tapasztalhatunk.) Javasoljuk, hogy kombináljuk a termékeket, mert együtt jobban működnek! Emellett támogassuk szervezetünket rendszeres, friss levegőn eltöltött aktív testmozgással, sok napfénnyel, változatos, színes(!) étrenddel, és minőségi pihenéssel/alvással.