GYAKORI KÉRDÉSEK


Mi a javasolt napi dózis?

Napi 1 kapszula étkezéssel. Ha még nem szedtünk jódot korábban, érdemes az első két hónapban kétnaponta 1 kapszulát használnunk, amíg meg nem szokja a szervezetünk a jódot. Az egészséges és biztonságos jódbevitel valahol napi 500-1000 mcg körül van, ezért szükség esetén a dózis növelhető 2 kapszulára is.

Mire érdemes figyelni a készítmény szedésekor?

A jód használatát fokozatosan érdemes bevezetni, mert a hirtelen megemelkedett jódbevitel enyhe és átmeneti negatív változást okozhat a pajzsmirigy működésében (általában felülműködést, aminek következtében fokozott anyagcserét, fejfájást, szívdobogást tapasztalhatunk). Ez normális, és 1-2 hónap után rendeződik. Ennek elkerülése érdekében érdemes fokozatosan emelnünk a jódbevitelt, és az első két hónapban csak napi fél kapszulát (kapszula tartalmának felét szórjuk rá ételre) vagy kétnaponta 1 kapszulát használni. A pajzsmirigy egészséges működését emellett az alábbi hatóanyagokkal tudjuk támogatni: D-vitamin, C-, B- vitaminok, magnézium és alulműködés esetén még: L-tirozin aminosav és gyógynövények pl. galaj tea, rhodiola, ashwagandha stb.

Legalább mennyi ideig ajánlatos használni a hatóanyagokat, hogy érzékelhető hatást tapasztaljunk?

Folyamatosan érdemes használni, vagy kúraszerűen legalább 6-8 hónapig.

Kiknek nem javasolt a készítmény?

Autoimmun eredetű pajzsmirigy rendellenesség esetén a termék szedését nem javasoljuk. A készítmény kiskorúaknak nem javasolt. Ha valaki allergiás vagy érzékeny az élesztőtermékekre, például a sörre, akkor nem javasoljuk. A készítmény használható pajzsmirigy alul- és felülműködés esetén is, szintetikus T4 hormon (L-Thyroxin) adagolása mellett is, de gyógyszer adagolását érdemes orvosa segítségével felülvizsgálnia néhány hónap után. Autoimmun pajzsmirigy betegség (Hashimoto, Graves) használata esetén a jódhasználatról jelenleg vita zajlik szakmai körökben, és nincs egyértelmű konszenzus. Ez esetben mi a szelén használatát javasoljuk, kiegészítve az alapvető ásványokkal (cink, magnézium) és vitaminokkal (A,B,C,D). (Valószínűnek tűnik, hogy alacsony dózisú jódbevitel (250 mcg - napi fél kapszula kiszórva) ebben az esetben is biztonságos. Az autoimmun állapot megszűnése után a jód dózisa biztonsággal növelhető fokozatosan napi 500-1000 mcg-ra.)

Szedhető-e együtt YiYa Jód & Szelén és a YiYa Brokkoli & Szelén termék?

Igen szedhető. Mindkettő termék tartalmaz szelént, a két termék 1-1 kapszulájában összesen napi 150 mcg szelén található, ami egy biztonságos szelén dózisnak felel meg. Terápiás célból sokan napi 200 mcg szelént szednek, a szelénbevitel biztonságos felső határa napi 300-400 mcg.

Kell-e tartanunk a jód túladagolástól, nem kívánt mellékhatásoktól?

A jód egy nagyon biztonságos, létfontosságú nyomelem, amire mindenkinek szüksége van. A jód használatával kapcsolatban - sajnos legtöbbször orvosok által- alaptalan félelemkeltés zajlik idehaza. Gyakorlati tapasztalatok szerint a napi jódbevitel kb. 3000 mcg-ig teljesen biztonságos a kontinentális éghajlaton élők számára. Viszont mindig szelénnel és ásványi sókkal kell kombinálni a használatát, és csak fokozatosan érdemes emelni a dózist. Sokan ennél jóval magasabb dózisokat használnak terápiás célokra, napi 10-12 mg-ot. Tengeri népek esetén nem ritka a napi 40-50 mg jódbevitel sem.

Miért fontos, hogy szelénes élesztőt használunk a termékben?

A szelénes élesztő az egyik legértékesebb szelénforrás. Attól különleges, hogy az élesztőgombák a nekik adagolt szelént anyagcsere folyamataikban fehérjékhez kötik, ezáltal szervesen kötött (igazi élelmiszer alapú) szelént hoznak létre, amely szelén forma a szervezet számára kiemelkedően jól hozzáférhető, és hasznosítható. A szelén az inaktív élesztőporban 70-80%-ban szelenometionin formájában van jelen, és kisebb részben egyéb szelénmodósulatokban, mint pl. szelenocisztein formájában. Szervetlen szelént az élesztő nem tartalmaz. Állatokon végzett kísérletek szerint a szerves szelén véráramba történő felszívódása ~22%-al, míg a belső szervek (pl. máj) által felvett szelén ~70%-al magasabb, mint a szervetlen szelén sókkal (pl. natrium-szelenit) táplált állatok esetében ugyanezen értékek.

Okozhat-e kandida túlszaporodást az inaktív, szelénes élesztő?

Ez egy gyakori tévhit, aminek nincsen tudományos alapja. Az inaktív élesztőt éppen a kandida túlszaporodás leküzdésére használják sokan a gyakorlatban. Az inaktív élesztő (Saccharomyces cerevisiae) már nem élő, elpusztult, inaktív élesztő, amelyet nem lehet erjesztéshez felhasználni, és biztosan nem képes megfertőzni. Az élesztő kivonatok nem tartalmaznak kandida gomba fajokat, amelyek egy teljesen más fajt képviselnek. A kandidát a helytelen táplálkozási szokások, a magas finomított szénhidrát és cukorfogyasztás segíti elő. Az inaktív élesztő gluténmentes, magas tápanyagsűrűséggel rendelkező (B-vitaminok, nyomelemek, béta-glukánok, glutation, előemésztett fehérjék), összeségében egy nagyon értékes és biztonságos élelmiszer-összetevő. Leggyakrabban az emésztés segítésére (szénhidrátok, fehérjék emésztése), a B-vitaminok pótlására, és a túlzott szénhidrátfogyasztás negatív következményei ellen való védekezésre használják. Egyedüli ellenjavallat, ha valaki allergiás vagy érzékeny az élesztőtermékekre, például a sörre, akkor óvatosnak kell lennie vele.

Mi a YiYa termékek kapszuláinak anyaga?

A kapszulák anyaga nagy tisztaságú állati eredetű zselatin, a kollagénhez hasonló összetevő, amely a porcok és kötőszövet építő eleme. A kapszula tömege elenyésző ~0.1 gramm, élettani hatása semleges. Amikor csontlevest főzünk, a "kocsonyásodást" a zselatin tartalomnak köszönhetjük. Sokan fogyasztanak kollagént és zselatint nagy dózisban, hogy ízületeiket és porcaikat erősítsék, védjék.

Általános útmutató a hatóanyagok használatához

Ebben a rövid leírásban segítséget kívánunk nyújtani a hatóanyagok közötti eligazodásban, és alapvető összefüggésekre szeretnénk felhívni a figyelmet. A hatóanyagok célja, hogy egészségünk állapotát javítsák. Megfelelően alkalmazva finomhangolják, jó irányba terelik a szervezet működését, és nem drasztikusan avatkoznak a folyamatokba. A működésük leginkább a sportoláshoz hasonlítható. Köztudott, hogy a rendszeres és mértékletes sport javítja szerveink, idegrendszerünk állapotát, erősíti az immunrendszert, segíti az anyagcserét, jótékony hatással van a hormonháztartásunkra, oldja a stresszt, és meghosszabbítja a várható élettartamot. A sportolás pozitív hatása 1-2 hónapon belül már érezhető, de fél év - egy év után lesz számottevő az eredménye. A természetes hatóanyagok hasonlóan működnek.

A természetes hatóanyagok egy egyszerűsített rendszerét ábrázoltuk a piramis alakú grafikonon. A legalapvetőbb vitaminok helyezkednek el alul, és erre épülnek a speciális célt szolgáló összetevők, mint pl. a gyógynövények.

Termékeink napi dózisa 1 kapszula, ha másként nem jelöljük. Általában étkezéssel javasoljuk bevenni. (Ha először szedjük a termékeket, fokozatosan kezdjük el, ne egyszerre az összeset, mert akkor mellékhatásokat tapasztalhatunk.) Javasoljuk, hogy kombináljuk a termékeket, mert együtt jobban működnek! Emellett támogassuk szervezetünket rendszeres, friss levegőn eltöltött aktív testmozgással, sok napfénnyel, változatos, színes(!) étrenddel, és minőségi pihenéssel/alvással.