GAL Halkollagén peptidek 150g.
Termékünkhöz
a Naticol® francia halkollagénjét választottuk, méghozzá annak
leginkább előemésztett változatát, ahol a peptidek átlag mérete már 2000
Dalton alatti, így gyorsan és maradéktalanul hasznosul. Lényeges
különbség még, hogy ez a kollagén Neu5Gc-mentes, ezért azon szigorú
autoimmun diétát követők számára is javasoljuk, akik a Neu5Gc tartalmuk
miatt kerülik az emlős állatoktól származó élelmiszereket (a kollagének
többnyire sertés vagy marhabőrből készülnek). A sertés és
marhakollagénekhez képest több glicint tartalmaz.
Fogyasztási javaslat: Számos
francia és japán humán klinikai vizsgálatot folytattak le a
Naticol®-lal, amelyek alapján már napi 2,5 - 5 g fogyasztása is elég
lehet, de legjobb napi 5-10 g-ot fogyasztani, mi is ezt javasoljuk.
Ennél többet is lehet persze, de az már csak kevés további előnnyel jár.
Bármilyen folyadékba belekeverhető, íze semleges. Egy reggeli turmixban
kiváló.
Az ajánlott fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! A termék nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, változatos étrendet és az egészséges életmódot. Gyermekek elől elzárva tárolandó.
Terméktulajdonságok
- Glutén mentes
- Tojás mentes
- Szója allergén-mentes
- Tejtermék- és laktóz mentes
- Cukor mentes
- GMO-mentes
- Karbon semleges gyártásból származó csomagolás
Új kollagén termékünk megjelenésének célja, hogy egy ún Neu5gc mentes kollagénnel jelenjünk meg. Mi is ez a Neu5gc? Miben van? Miért és kinek fontos tudnia róla?
A Neu5gc egy sziálsav származék, mely nagy mennyiségben található meg minden emlős állat húsában, zsírjában, bőrében, szerveiben, vérében, egyszóval mindenében. Tehát minden emlős állattól származó élelmiszerben jelen van ez a Neu5gc. Tejben is és vajban is nagy mennyiségben van, hiszen azok is emlős állattól vannak. Az emlős állatokon felül a kaviárban (ikrában) van még jelen nagy mennyiségben (és feltehetően a haltejben is.
Egyes rákos megbetegedések (főleg mellrák) kialakulásában a Neu5gc-nek szerepe van több vizsgálat szerint és a gyakori vörös hús fogyasztás esetén megfigyelt fokozottabb rákkockázatot is ennek tulajdonítják ezek a vizsgálatok. (Fontos megjegyezni, hogy vannak nagy mennyiségű emlőst, azaz Neu5gc-t fogyasztó népcsoportok, akik rendkívül egészségesek és a rák is ismeretlen a körükben, így egyértelműen kontextus függvénye is, hogy mikor válik károssá a Neu5gc.
Fontos emellett kihangsúlyozni, hogy az emlős állatoktól eredő élelmiszerek fogyasztása és a Neu5gc nem eredendően káros, sőt sok szempontból az emlős állati élelmiszerek egészségesebbek is, mint pl. a szárnyasok (pl o6/3-arány, K1+K2, CLA). Ahhoz, hogy a Neu5gc kárt okozhasson mindenekelőtt a véráramba kell jutnia , de még akkor sem feltétlen okoz problémát. A véráramba pedig nem jut az elfogyasztott élelmiszerből Neu5gc, ha a béláteresztés nem fokozott. Azaz ha az emésztésünk, bélflóránk jó és nem fogyasztunk a belek áteresztését fokozó anyagokat és korábbról sincs károsodva a bélrendszerünk vagy már regenerálódott, akkor aligha okozhat bármi problémát az emlős állatoktól származó élelmiszer és élvezhetjük azok előnyeit!
Feltehetően tehát a rossz bélflóra, a nem megfelelő bélrendszeri integritás, az emésztetlenség és a különböző növényi lektinek (prolaminok, glutén) gyakori fogyasztása az előfeltétel, ami esetén a Neu5gc potenciálisan károssá tud válni. Érdekes adat, hogy az emberek nagy %-a termel antitesteket a Neu5gc ellen, ami gyulladást okoz a szervezetben és könnyen ennek autoimmun betegségek kialakulása lehet a velejárója. (Az emberek legalább 85%-ára jellemző a gyakori növényi lektin/prolamin/glutén fogyasztás, a rossz bélflóra és károsodott bélrendszer). Mindezek jellemzően káros étkezési- és életmódbeli szokásokat tükröznek, így juthat a véráramba Neu5gc, ami nélkül antitestek sem termelődhetnének.
Megfigyelték, hogy a pajzsmirigy alul működéses emberekben 3x-os mennyiségű antitestet lehet kimutatni a Neu5gc ellen, míg Hashimoto-ban szenvedő embereknél 7x-es mennyiséget! Mind a kettő autoimmun betegségek közé sorolható. A Neu5gc feltehetően egy lényeges oka e betegségek kialakulásának, de legalábbis a javulást erősen segítheti a Neu5gc jelentős csökkentése vagy száműzése a táplálkozásból, hiszen így az antitest termelés minimalizálható, ami által a gyulladás- és a pajzsmirigy szupressziója csökken, míg az immunfunkciók javulnak.
Összefoglalva tehát bárki profitálhat a Neu5gc-t tartalmazó élelmiszerek
(főleg emlősök, tejtermékek, vaj, de ikra/kaviár is)
elkerüléséből/csökkentéséből, de különösen fontos ez pajzsmirigy
problémával küszködőknek! Más autoimmun betegségek esetén is érdemes
lehet mérsékelni, de mindenesetre amíg Autoimmun Protokollt (AIP)
tartunk, tanácsos. Érdekes, hogy a Rheumatoid arthritis (RA) is
autoimmun betegség, de annak feltehetően nincs köze a Neu5gc-hez. Egyes
autoimmun protokollokban úgy vélem tehát, a Neu5gc elkerülése is
lényeges elem lehet a jövőben.
Aki tehát például pajzsmirigy gyulladás esetében odafigyel a Neu5gc elkerülésére és nem fogyaszt semmi olyat, ami emlős állattól származna, de a kollagén-peptidek által nyújtott előnyöket (bőr/haj/köröm/ízületek/bélrendszer/megfelelő aminosav arány) élvezni szeretné, annak sem kell lemondania erről, ugyanis a halkollagén nem tartalmaz semennyi Neu5gc-t! (Más kollagének sertésből és/vagy marhából vannak jellemzően és így Neu5gc-t tartalmaznak). Fontos megjegyezni, hogy ha valaki pl. Hashimoto-ban vagy pajzsmirigy alul működésben szenved, de eszik emlős állatoktól származó élelmiszereket (vagy akár csak disznózsírt vagy vajat), annak felesleges halkollagént fogyasztania, jó a sima sertés/marha kollagént is, hiszen így is, úgy magas Neu5gc bevitele van más forrásokból. Aki mindezt elolvasta, az feltehetően egészségtudatos és messze nem kiugróan magas a körükben a Neu5gc ellenanyag előfordulás, azaz senki ne ijedjen meg :)
Az általunk használt Naticol® halkollagén-peptidek nagyon apró peptidekre vannak előemésztve, 2000Dalton alá (10-15ezer Dalton alatt emészteni sem kell), így közel 100%-os a hasznosulása. Más kollagén-peptidektől enyhén eltér a halkollagén peptidjeinek arányai/szerkezete, ennek lehet köszönhető, hogy kisebb mennyiség is hatásos belőle. Már napi 2,5g fogyasztásának is van hatása, 5g-tól kezdve pedig már 10g más fajta kollagén hatásával vetekszik.
Fogyasztási javaslat:
Bár már napi 2,5g is hatásos, érdemesebb napi 5-10g-ot fogyasztani. Többet is lehet, de annak már nem lesz sokkal több hatása. 10g felett elsősorban akkor érdemes, ha a fehérje bevitelünket szeretnénk növelni egészségesebb forrásból (a kollagén-fehérjék különlegessége ugyanis, hogy a betegségeket és öregedést fokozó aminosavaktól mentesek/szegények). Illetve edzés előtt fél órával is érdemes lehet 10g-ot vagy többet fogyasztani, hogy az edzés alatti fokozott vérkeringéssel eljusson az ízületekhez, majd segítse ne csak az izom, de a kötőszövetek épülését is az edzés után.
Végül általánosságban ejtve szót a kollagén peptidekről, lássuk akkor most, mire is jó a közvetlen kollagén-kiegészítés!Elöljáróban
fontos tisztázni, hogy a normál étkezési zselatint (ahogyan pl. a
kocsonyát is) óriásméretű fehérjék alkotják, amelyek alig emészthetők.
Kutatásokban kizárólag előemésztett (hidrolizált) zselatint/kollagént
használtak (többnyire italba keverhető por formájában). Ezek kollagén
peptideket, és nem egész fehérjéket tartalmaznak. A normál zselatinról
nem tudni, használ-e.
Mire jók tehát a kollagén peptidek:
Bőr és haj
- Csökkenti a nagyobb ráncok mélységét, és megállítja újabbak kialakulását, kisebb ráncokat segít eltünteti.
- Fokozza a bőr hidratáltságát és feszességét. • Fokozza a bőr kollagén- és elasztin-tartalmát, így a rugalmasságát.
- Növeli a bőrben mért hemoglobinszintet, tehát javítja a mikrocirkulációt.
- Csökkenti az arcbőr zsírosságát, így az akné előfordulását, súlyosságát.
- Vastagabb, sűrűbb hajhoz, gyorsabb hajnövekedéshez segít.
- Csökkenti a szeborreát (a hajzsírosodást és a korpásodást).
- Csökkenti a diffúz és férfias típusú hajhullást (férfiaknál és nőknél is).
Továbbiak
- Csökkenti az ízületi fájdalmakat.
- Fokozza az alvás hatékonyságát (a glicin-tartalma miatt).
- Fokozza a tanulási képességet, az emlékező-, felidéző-képességet stimuláció nélkül (glicin).
- Fokozza a nagyagyban az új idegsejtek termelődését (erre csak egérkísérletet végeztek).
- Segíti csökkenteni az étvágyat az emésztőrendszer által termelt hormonok kiegyensúlyozása által.
- Fokozza a perifériális keringést (fejbőr és ujjak).
Felhívás: Az étrend-kiegészítők a hazánkban is érvényben levő
európai uniós szabályozás szerint olyan élelmiszerek, amelyek a
hagyományos étrend kiegészítését szolgálják, és koncentrált formában
tartalmaznak tápanyagokat vagy egyéb táplálkozási vagy élettani hatással
rendelkező anyagokat, egyenként vagy kombináltan. E termékek a
hivatalos állásfoglalásnak megfelelően nem gyógyszerek, nem rendelkeznek
gyógyhatással, s nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem
megelőzésére. A GAL SynergyTech Zrt. valamennyi kommunikációs felületén
tiszteletben tartja a fentiek jogforrásául szolgáló 37/2004. (IV. 26.)
ESzCsM rendeletben írtakat, továbbá a gazdasági versenyhivatali
előírásokat. Kijelentjük, hogy a termékeink hatóanyagairól szóló
írásaink kizárólag a legfrissebb, független és mértékadó kutatások
alapján, összefüggéseik mélyreható tanulmányozása nyomán születnek, s
azok eredményeinek bemutatására szolgálnak a fogékony és érdeklődő
Olvasók tájékoztatásának törekvésével. E szövegek eladásösztönző célt
nem hordoznak, a termékeink megvásárlására nem buzdítanak. Ha Vásárlóink
visszatérő rendeléseikkel megtisztelnek bennünket, az csakis azért
történjék, mert a GAL termékek jótékony hatásait maguk tapasztalták.
Ebben hiszünk, ezért dolgozunk.