Natur Tanya® VEGÁN BÉLRADÍR PLUSZ - folyékony rost 3 féle prebiotikum, citromfűvel az emésztés egészségéhez 480 ml

A Natur Tanya® VEGÁN BÉLRADÍR PLUSZ 3 féle vízoldékony prebiotikus rostforrást, valamint standardizált orvosi citromfű kivonatot koncentrál, folyékony formában a bélrendszer egészségéhez, az emésztés támogatásához és az étkezések utáni kisebb mértékű vércukorszint-emelkedéshez.

4 900 Ft

Natur Tanya® VEGÁN BÉLRADÍR PLUSZ

A Natur Tanya® VEGÁN BÉLRADÍR PLUSZ 3 féle vízoldékony prebiotikus rostforrást, valamint standardizált orvosi citromfű kivonatot koncentrál, folyékony formában a bélrendszer egészségéhez, az emésztés támogatásához1 és az étkezések utáni kisebb mértékű vércukorszint-emelkedéshez2.

  • 3 FÉLE PREBIOTIKUS ROST, 7500 MG AKTÍV HATÓANYAGBÓL
  • Fruktooligoszacharidok (GOFOS™)
  • Almahéjból kivont alma pektin
  • Fibregum™ teljesen természetes akácia élelmi rost
  • 100 MG CITROMFŰ KIVONATTAL
  • VEGÁN, LIKVID FORMULA, HOZZÁADOTT CUKOR NÉLKÜL*
  • NEM TARTALMAZ MESTERSÉGES ÉDESÍTŐSZERT, SZÍNEZÉKET ÉS AROMÁT
  • CSÖKKENTETT SZÉNHIDRÁTTARTALOM
  • TERMÉSZETES CITROM ÍZZEL ÉS TERMÉSZETES EREDETŰ ÉDESÍTŐSZERREL
  • FÜGGETLEN, AKKREDITÁLT LABORBAN IS BEVIZSGÁLT TERMÉK
  • GLUTÉN - ÉS LAKTÓZMENTES FORMULA

A Natur Tanya® VEGÁN BÉLRADÍR PLUSZ összetevői

Adagonként 7500 mg rostanyag; védjegyzett és enzimatikus úton előállított rövid láncú fruktooligoszacharidokkal (GOFOS™), almahéj pektinnel,védjegyzett, akáciafa törzséből és ágaiból nyert szárított növényi nedvvel (Fibregum™)és adagonként 100 mg orvosi citromfű kivonattal, amely 1hozzájárul a bélrendszer egészséges működéséhez, az emésztés támogatásához és a fizikális jólléthez.

A növényi élelmiszerekből származó oldható rostok

Az oldható rostok stimulálják a számunkra hasznos baktériumok növekedését és tevékenységét, és rövid szénláncú zsírsavakra ((SCFA) butirát, propionsav, ecetsav) fermentálódnak. Hozzájárulnak az egészséges emésztés kialakításához, az immunrendszer támogatásához, a vércukorszint szabályzásához, a testsúlykontrollhoz és kötődnek az emésztőrendszerben lévő zsírszerű anyagokhoz, köztük a koleszterinhez és a toxinokhoz, elősegítve kiürülésüket.

Fruktooligoszacharidok (GOFOS™)

Rövid fruktózláncokból felépülő, számos növényben természetes formában megtalálható, fermentálható prebiotikus rost.

Almahéjból kivont alma pektin

A pektin egy vízben oldódó rost a növények sejtfalában, amely a növényi részek szilárdságát adja. Vízzel keverve gélképző hatása van, növeli a széklet volumenét és csökkenti a tranzitidőt. Lassítja a gyomor ürülését, így a jóllakottságérzet tovább fennáll.

Fibregum™ teljesen természetes akácia élelmi rost

A FibregumTM egy akácia fából előállított természetes élelmi FODMAP rost, melynek 90%-a garantáltan vízben oldódó forma. Elágazó molekulaszerkezetének köszönhetően fokozatosan, és lassan fermentálódik a vastagbélben, ahol nem okoz diszkomfort érzetet.

Orvosi citromfű kivonat, standardizált rozmaringsav

A citromfű antioxidáns hatóanyaga a rozmaringsav emésztőrendszert fertőtlenítő hatású vegyület, segít idegi eredetű emésztési zavarok esetén, nyugtató és görcsoldó a gyomor-bélrendszerre. Támogatja a jó és rossz baktériumok egyensúlyának visszaállítását, a gyulladások visszaszorítását, mérsékli a puffadást vagy hasi görcsöket.

Az EFSA élelmi rost definíciója

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) a rost definícióját az alábbiakban határozza meg:

A rost olyan legalább három monomer egységgel rendelkező szénhidrát polimereket jelent, amelyeket a vékonybél nem emészt meg, és nem szív fel, és amelyek az alábbi kategóriákba tartoznak:

  • az élelmiszer fogyasztásra kerülő formájában természetes módon jelen levő, ehető szénhidrát-polimerek,
  • élelmiszer-nyersanyagból fizikai, enzimes vagy vegyi eljárással kinyert ehető szénhidrát-polimerek, amelyek általánosan elfogadott tudományos bizonyítékok szerint kedvező élettani hatással bírnak,
  • ehető szintetikus szénhidrát-polimerek, amelyek általánosan elfogadott tudományos bizonyítékok szerint kedvező élettani hatással bírnak."

Rostbevitel és emésztés

Az egészséges táplálkozás kapcsán a rostbevitel egyre inkább a figyelem középpontjába kerül. A feldolgozott és finomított élelmiszerek elterjedésével egyre kevesebb rost kerül a tányérunkra.

A rostokat hagyományosan növényi anyagként fogyasztjuk, nem szívódnak fel a belekből, mégis kedvezően hatnak az emésztésre. Székrekedés esetén különösen ajánlott a rostdús táplálkozás, mert növelik a széklet térfogatát, ezzel csökkentik a tranzit időt, a salakanyagok kevesebb időt töltenek el a bélrendszerben. A kedvező hatások, azonban nem merülnek ki ennyiben, a fenti okok miatt számos betegség megelőzésében játszhat szerepet rostfogyasztásunk:

  • bizonyos gyomor-bélrendszeri betegségek, pl. diverticulosis, reflux
  • aranyér
  • elhízás
  • magas vérnyomás
  • koleszterinszint
  • cukorbetegség

Emésztés, elhízás és bélmikrobiom

Ideális esetben bélflóránkat túlnyomó részt (80-85%) számunkra hasznos baktériumok alkotják, melyek befolyásolják az emésztést, és a jóllakottságérzet kialakulását is.

Az emészthetetlen prebiotikus rostok bevitele elősegíti a hasznos baktériumok szaporodását és elősegítik bizonyos vitaminok és ásványi anyagok felszívódását.

Az emészthetetlen rostokat a bélbaktériumok fermentálják a vastagbélben, mindeközben rövid szénláncú zsírsavak (SCFA) termelődnek, melyek közül kiemelten fontos a butirát. A vajsav butirát a legfontosabb bélvegyület a pH-szabályzáshoz, a vastagbélhámsejtek megújulásához és a bél mikrobiom színesítéséhez. A rövid szénláncú zsírsavak termelődése elősegíti az emésztést, szabályozza az étvágyat és csökkentik a zsigeri zsírok mennyiségét.

Egy bélbaktériumok emésztésben betöltött szerepével foglalkozó kutatás 77 olyan ikerpár bél mikrobiomátát vizsgálta, akik közül az egyik túlsúlyos, a másik normál testalkatú volt. Az ikrek bélflórája eltért egymástól, a fő különbség a baktériumok diverzitásában volt látható. A normál testsúlyú iker mikrobioma sokfélébb volt, mint a súlyfelesleggel rendelkező testvéré, ami a baktériumok különböző ételek emésztésre gyakorolt hatása miatt lehet. Egyre több bizonyíték áll rendelkezésre arról, hogy a nyugati étrend és életmód diszbiózissal párosul.

Az emberi szervezet számára emészthetetlen rostokat a baktériumok fermentálják, amely olyan kémiai anyagokat hoz létre, mint a butirát, amely előnyös az egészséges bélrendszer, az általános egészség és testsúlycsökkentés szempontjából.

Egy újabb tanulmány azt találta, hogy a beleinkben lévő 2 baktériumtípusnak az aránya meghatározhatja, hogy mennyi súlyt adhatunk le egy adott étrend mellett. Ez a két baktérium a rostokat és szénhidrátokat emésztő Prevotella, a másik pedig a Bacetroidetes, melyből a több állati fehérjét és zsírt fogyasztók rendelkeznek többel. A vizsgálatban 62 ember egy magas rosttartalmú, teljes kiőrlésű gabonákat tartalmazó étrendet követett 26 héten keresztül. Akiknek több Prevotella volt jelen a beleiben 2,3 kg-mal több testzsírt vesztettek, mint azok, akik a másik baktériumból rendelkeztek nagyobb mennyiséggel.

Ezen túl, vízben nem oldódó rostok gélképző anyagok, amelyek vizet szívnak magukba, megnövelve ezzel térfogatukat, mellyel hosszan tartó teltségérzetet okoznak. A jóllakottságérzet nem sarkall minket a további kalóriabevitelre.

Egy vizsgálat szerint a fruktooligoszacharidokkal dúsított sütemények nagyobb valószínűséggel növelték a jóllakottság érzését mint a sima sütemények, amikor túlsúlyos önkénteseknek, adták azokat 9 g/nap dózisban.

A magas fruktooligoszacharid étrendet tartó csoportban jelentős BMI, testzsír, zsigeri zsír, szérum össz koleszterin, LDL-koleszterin, és triglicerid szintet figyeltek meg.

Rostdús étrend hatása a szív és érrendszeri megbetegedések prevenciójában is kedvező. A fruktooligoszacharidokkal való étrend kiegészítés hatásait vizsgálta egy kutatás 51 alanyon, 4 héten keresztül.

Mit jelent a FODMAP mozaikszó?

A kifejezés különböző fermentábilis szénhidrátok kezdőbetűinek rövidítéséből áll össze.

"Fermentable Oligo-, Di-, Mono-saccharides And Polyols"

  • Oligoszacharidok (köztük a fruktánok és a galaktooligoszacharidok (GOS))
  • Diszacharidok (köztük a laktóz)
  • Monoszacharidok (köztük a fruktóz)
  • Poliolok (köztük a szorbitol, xylitol és mannitol)

A FODMAP-ok olyan emészthetetlen rostok, amelyek nem szívódnak fel a véráramba, a széklet tömegét növelve a vastagbélbe kerülnek. Az itt élő bélbaktériumok fermentálják ezeket, amely a bélflóra előnyös változásait idézi elő, azonban az erre érzékenyeknél, különösen IBS esetén hasi diszkomfortérzetet, puffadást okozhat. Ilyen esetekben javasolt a FODMAP-ok ideiglenes megszorítása az étrendben, de fermentábilis szénhidrátok hosszú távú kiiktatása káros hatással lehet a bél mikrobiomra.

(A Fibergum akácia élelmi rost nagymértékű bélrendszeri toleranciát mutatott a vizsgálatokban, alacsony FODMAP diétában is fogyasztható.)

Stressz - bélflóra és emésztés

Az utóbbi években mindennapjaink részét képezi a stressz, és ezzel együtt növekszik a depressziós, szorongásos zavarban szenvedők aránya. Egyre több kutatás igazolja a bél mikrobioma és a mentális állapotunk között lévő összefüggéseket, így amikor a gyomor-bélrendszer harmonikus működésére gondolunk, figyelembe kell vennünk a stressz és a szorongás hatását is.

Táplálkozási szokásaink és bélflóránk összetétele befolyásolja az idegrendszer működését, amely visszahat az emésztésre. A különböző ingerekre adott válaszok is egyediek lehetnek. Vegyünk alapul egy stresszes időszakot, melynél van, aki "stressz evésbe" kezd, de vannak, akiknek egy falat sem csúszik le a torkán. Az idegrendszer hat a bélmozgás gyorsaságára, és az emésztőenzimek gyomorsav termelődésére. Az emésztőrendszer működése pedig akár a gondolkodásunkra, viselkedésünkre kedélyállapotunkra is hatással lehet.

A citromfű egyik fő nyugtató összetevője a rozmaringsav, ami nyugtató hatása révén segíti az idegi eredetű emésztési zavarok enyhítését. Úgynevezett szélhajtó hatású gyógynövény, vagyis képes enyhíteni a pangó emésztést és a hasi görcsöket is.

Vércukorszint és rostbevitel

A Fibregum™ egy emészthetetlen szénhidrát nullához közeli glikémiás indexszel. A Fibregum™-ot sikeresen vizsgálták egészséges és kockázatnak kitett embereknél az étkezés utáni glikémiára gyakorolt hatását illetően.

A Bizottság 854/2016/EU végrehajtási rendelete a következőt állítja: "A cukrok helyett akáciát tartalmazó ételek/italok alacsonyabb vércukorszint növekedést indukálnak fogyasztásukat követően a cukrokat tartalmazó ételekkel/italokkal összehasonlítva."

A magas rostbevitel az ételek fokozatos felszívódását vonja maga után, amely elnyújtva emeli meg a vércukor, illetve inzulin szintet. A glükóz ilyen módon történő felszívódása cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén is kedvező.

Az inzulin fő feladata a glükóz beépítése a sejtekbe, aminek vércukor csökkentő hatása van, másrészről ez az egyetlen hormon, amely a zsírtartalékok felépítését végzi. Tehát minél több inzulin termelődik annál inkább növekszik rajtunk a nem kívánt zsírréteg. A glikémiás index a szénhidrátoknak azt a tulajdonságát jelöli, hogy mennyire emelik meg a vércukorszintet. A magas glikémiás indexű élelmiszerek tehát nagyban hozzájárulnak az inzulin szint megemelkedéséhez, aminek hatására szervezetünk hozzákezd a zsírok elraktározásához.

Nettó térfogat: 480 ml

379%-al csökkentett szénhidrát-, és 484%-al csökkentett cukortartalom a hasonló termékekhez képest.

Összetevők: tisztított víz, rövid láncú fruktooligoszacharidok (FOS), alma pektin (almahéjból kivont), akácia rost (Fibregum™), étkezési sav (citromsav), természetes citrom aroma, orvosi citromfű (Melissa officinalis L.) föld feletti részének kivonata 2-6:1- standardizált 2,5% rozmaringsav tartalommal, tartósítószer (kálium-szorbát), édesítőszer (sztéviából származó szteviol-glikozidok). *Természetes módon előforduló cukrokat tartalmaz. Csökkentett szénhidrát3-, és cukortartalom4.

AZ ALACSONY ÉS A NAGY MOLEKOLATÖMEGŰ ROSTOK MEGFELELŐ MENNYISÉGÉT AKKREDITÁLT LABORVIZSGÁLATTAL IGAZOLJUK. A termékhez adott orvosi citromfű jelentősége abban is áll, hogy 2014-ben az Év Gyógynövényének választották hazánkban.

Adagok száma a termékben: 12

Adagolási időtartam: Minimum 60 nap, maximum 120 nap.

Felbontás után hűtőben tárolva 1 hónapig fogyasztható.

Fibregum™ is a trademark of Nexira. GOFOS™ is a trademark of Galam Ltd.

100 mg orvosi citromfű kivonat, 200-600 mg szárított pornak felel meg.

2A cukrok helyett <a fruktooligoszacharidokat, pektint, és akácia rostot > tartalmazó ételek/italok fogyasztása esetén, a fogyasztás után kisebb mértékű vércukorszint-emelkedés következik be, mint a cukrot tartalmazó ételek/italok fogyasztása esetén.

Adagolási javaslat: Napi 40 ml, lehetőleg reggel éhgyomorra, kb. 1 dl vízzel elfogyasztva. Használat előtt felrázandó!

Átlagos tápérték (100 ml-ben): Energia: 148 kJ/36 kcal (1,8%5), Zsír: 0 g (0%5), amelyből telített zsírsavak: 0 g (0%5); Szénhidrát: 2,6 g (1%5), amelyből cukrok: 2,3 g (2,56%5); Rost: 13 g (-), Fehérje: 0 g (0%5), Só: 1,1 g (18,33%5).

5RI: Referencia beviteli érték egy átlagos felnőtt számára (8400 kJ/2000 kcal).

Figyelmeztetés: A készítménytermészetes voltából eredően üledékképződés előfordulhat, ez azonban nem befolyásolj a termék minőségét és hatékonyságát. A készítmény színe, íze, állaga termékenként változhat.

Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl! Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot!

  • A termék alkalmazható vérhígítók használata esetén
  • A termék 3 éves kortól alkalmazható, a napi adag felével, a napi rostbevitelhez igazítva.
  • A termék alkalmazható cukorbetegség esetén
  • A termék alkalmazható terhesség, és szoptatás időszakában

Tárolás: Száraz, hűvös helyen, gyermekek elől elzárva tartandó!

100%-ban Magyar tulajdonú cég. A termék megvásárlásával magyar munkahelyeket támogat!