WTN Omega-3 60 kps

Az Északi-tengerből, Norvégiából származó halolaj koncentrátum, természetes (triglicerid) formában és extra nagy koncentrációban tartalmazza a többszörösen telítetlen, esszenciális zsírsavakat az EPA-t (eikozapentaénsav) és a DHA-t (dokozahexaénsav), amelyek segíthetnek megbirkózni a krónikus gyulladásokkal és azok következményeivel.

5 180 Ft

Miben előremutató a WTN Omega-3, más, hasonló termékekhez képest?

 • Nagyobb a hatóanyag-koncentrációja (700 mg EPA+DHA / kapszula), közel minden egyéb Magyarországon kapható kapszulás omega-3 termékhez képest (1. ábra).

1. ábra Néhány Magyarországon kapható kapszulás omega-3 termék EPA+DHA tartalma.

 • Természetes E-vitaminnal, kevert tokoferolokkal van tartósítva, nem pedig a gyenge minőségű szintetikus Dl-tokoferil acetáttal, vagy D-tokoferil-acetáttal, és nem is izolált alfa tokoferollal.

Milyen esetekben használd?

Az esszenciális zsírsavak bevitele számos jótékony egészségügyi hatással járhat, többek közt akár olyan krónikus gyulladásból eredő vagy azt eredményező betegség tüneteit is csökkenthetik, mint:

 • az elhízás,
 • a cukorbetegség,
 • a szív- és érrendszeri betegségek,
 • az idegrendszeri betegségek,
 • a bőrbetegségek,
 • a genetikai betegségek, mint például a cisztás fibrózis,
 • és az autoimmun betegségek, például a rheumatoid arthritis (sokízületi gyulladás) és a sclerosis multiplex.

LÉNYEG: a halolajakban lévő EPA-ra és DHA-ra hatóanyagokként tekinthetünk, amelyek biohasznosulását az is befolyásolja, hogy a felszívódás során ugyanazért a szállítómolekuláért versenyeznek. Tehát egymást kioltó (antagonista) hatások érvényesülnek közöttük.
A gyakorlati tapasztalat az, hogy ugyan az EPA és a DHA együtt is hatékonyak, de terápiás, sokkal kedvezőbb biológiai hatásokat az egymástól időben elkülönített EPA és DHA szedéssel lehet elérni.


Ennek megfelelően a következő javaslatunk van a különböző EPA + DHA termékek használatát illetően:

WTN Omega-3
A műszaki tartalmat illetően a piacon eddig jelenlévő termékeknél jobb összetételű (EPA + DHA koncentráció) termék. Azt javasoljuk, hogy főleg megelőzési célból használd. Minden előnyt biztosít, amit más gyártók omega-3 terméke esetében tapasztalhattál.

WTN Omega-3 Ultra
Mivel az EPA és a DHA versenyez egymással a felszívódás során, ezért ezeket különválasztva rendkívül kedvező biológiai hatás érhető el. Ezért ezt a terméket azoknak ajánljuk, akik mind az EPA, mind a DHA hatásait maximalizálni szeretnék.

WTN EPA
Azoknak, akik az EPA biológiai hatásait szeretnék maximalizálni, pl. terápiás célból. Az EPA segíthet:

 • a gyulladáscsökkentésben,
 • a szív- és érrendszer egészségének megőrzésében,
 • triglicerid szint csökkentésében,
 • hangulati problémák kiküszöbölésében,
 • kognitív funkciók javításában,
 • új idegsejtek képződésében.

WTN DHA
Azoknak, akik a DHA biológiai hatásait szeretnék maximalizálni, pl. terápiás célból. A DHA hatással lehet:

 • az egészséges agyműködésre,
 • a szembetegségek megelőzésére,
 • a férfiak szexuális egészségére (pl. napi kb. 1200 mg DHA növeli a férfi libidót, ezt azonban hagyomanyos halolaj szedéssel nagyon nehéz elérni),
 • terhesség során a magzat egészséges agyi és idegrendszeri fejlődésére,
 • a szülés utáni depresszió megelőzésére,
 • új idegpályák képződésére,
 • az idegek közötti ingerület átvitel javítására,
 • a memória és tanulási hatékonyság növelésére,
 • a viselkedés idegi szabályozására (dopamin szintézisre),
 • a szív- és érrendszeri egészség megőrzésére,
 • a gyulladás csökkentésére.

Hogyan érdemes omega-3 halolajat vásárolni, mire érdemes figyelni?

Néhány általános alkalmazható tipp, hogy a megfelelő terméket válaszd:

1. Nem a halolaj koncentrációját kell figyelni, hanem az omega-3 zsírsavak koncentrációját, kiváltképp az EPA és a DHA koncentrációját (jellemzően mg/kapszula mértékegységben van megadva).

2. A triglicerid forma (természetes) hatékonyabb, mint az észter forma. Minden címkén fel van tüntetve, hogy milyen forma. Ha nincs, akkor a gyengébbet (észter forma) fogod kapni.

3. Hagyd figyelmen kívül a marketingüzeneteket.

Jellemző üres marketinglózungok:

3. 1.
A gyártó arra hivatkozik, hogy a termék hozzáadott E-vitamint tartalmaz, illetve rendszeresen feltűnik az Európai Élelmiszer biztonsági Hivatal (EFSA) által engedélyezett, E-vitaminra megfogalmazható állítás is, miszerint "Az E-vitamin hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez."

Ezek az E-vitaminra vonatkozó állítások igazak ugyan, csakhogy az E-vitamin nem hatóanyagként van jelen a halolajakban, hanem tartósítószerként, vagyis nagyon kicsi a koncentrációja, ezért biológiai hatást nem fejt ki érdemben. Az E-vitamin akkor van hatóanyagként a termékben, ha a címkén lévő táblázatban külön is fel van tüntetve.

3. 2.
A gyártó arra hivatkozik, hogy a halolaj környezetkímélő ipari halászatból származik.
Itt most gondolkodjon már el mindenki egy kicsit, mert szerintünk erősen megkérdőjelezhető, hogy a mai globális modernitásban ez valóság, vagy csak marketing, hiszen az ipari halászat sajnos nem környezetkímélő.

4. A halolaj frissességét jelző ún. TOTOX érték

Ennek a mutatónak a feltüntetése is leggyakrabban megtévesztés céljából történik.

A részletekbe felesleges belemenni, de a lényeg az, hogy minél kisebb az ún. TOTOX érték, annál frissebb a halolaj (a TOTOX érték a tárolás során nő, és végül elér egy értéket, ami a halolaj avasságát jelzi, és nem ajánlott a fogyasztása).
Ezért azzal ki lehet tűnni a halolajokat tartalmazó termékek közül, ha egy gyártó nagyon kis TOTOX értéket ad meg a csomagoláson és/vagy honlapján. Ezzel is jelezve, hogy az ő terméke nagyon friss.
Csakhogy a valóságban nem a termékben lévő halolaj TOTOX értékét adják meg, hanem a halászat után frissen előállított halolajét, ami értelemszerűen tényleg nagyon friss. Mire azonban a fogyasztókhoz kerül a termék már köszönőviszonyban sincs ezzel.

Egyes források szerint pl. a Peruból és Chiléből érkező olajok nagy része 200-400 TOTOX értékkel rendelkezik, a maximálisan megengedett 26 helyett, mert sokszor több hónapos tárolás előzheti meg a finomítást.

A NÉBIH 2022-es magyarországi vizsgálatában így írt erről:
"A vizsgált termékek közül egy esetben a dobozon megadott TOTOX érték nem a késztermékre vonatkozott, hanem az alapanyagra, és jelentősen eltért a vizsgált termék oxidációs értéke a dobozon jelölttől."

Összegezve a véleményünk az, hogy a TOTOX értéket érdemes mindenkinek figyelmen kívül hagynia, a piacon lévő termékek döntően azonosan jó minőségűek ebből a szempontból. Nem ez alapján érdemes dönteni.

5. Ár-érték szerint tájékozódj.
A már hivatkozott NÉBIH 2022-es vizsgálatnak az eredménye az lett, hogy ha eltekintünk az E-vitamin, szennyezők, TOTOX-al kapcsolatos marketingüzenetektől, a Magyarországon kapható omega-3 termékek címkéjén feltüntetett EPA+DHA koncentrációja megfelel a valóságnak. Ennek megfelelően ár-érték alapján érdemes terméket választani.

Az EPA és a DHA koncentrációját is figyelve azt kell kiszámolni, hogy egy adagban mennyi EPA és mennyi DHA van, illetve ezek mennyibe kerülnek fajlagosan (Ft/adag).

Vannak olyan termékek, ahol 3 kapszulában van annyi EPA+DHA, mint más termékeknél egyetlen kapszulában. Tehát nem egy flakonban lévő kapszulák számát kell nézni, hanem azt, hogy egy adagnyi (pl. 600 mg) EPA+DHA hány forintba kerül a végén.

Az Omega-3 zsírsavakról

Bővebben:

Nem minden zsír egyforma, van állati és növényi eredetű, telített és telítetlen. A telítetlen zsírsavak olyan zsírok, amelyek a szénláncaiban kettős kötések találhatóak, míg a telített zsírsavakban nincsenek ilyen kettős kötések (szénatomja hidrogénnel "telített"). A kettős kötések befolyásolják a zsírmolekula tulajdonságait és reakcióképességét, fontos szerepet játszanak különböző biokémiai folyamatokban. Attól függően, hogy a zsírsav metil végétől számolva hányadik szénatomon van az első kettős kötés, megkülönböztetünk omega-3, (ω-3 vagy n-3), és omega-6 (ω-6 vagy n-6) zsírsavakat.

A zsírok nélkülözhetetlenek a test számára, egyrészt energiát szolgáltatnak, de nagyon sok esetben különböző molekulák felépítésében, működésében vesznek részt, így a szervezetben számos funkciót betöltenek:

 • a hormonok előanyagaiként,
 • a gyulladás szabályozásában szereplő kémiai hírvivő anyagoknak az alapanyagaiként,
 • a szem, az agy, a gerincvelő, azaz az idegrendszer építőiként,
 • a sejthártyák alkotóiként,
 • a D-vitamin hordozóiként,
 • a koleszterin szabályozóiként.

Az omega-3 egy többszörösen telítetlen, esszenciális zsírsav, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem képes előállítani csak külső forrásból tudja pótolni. Minél inkább gazdag a szervezet az esszenciális zsírsavakban, annál inkább egészségesebb.

Az omega-3 kedvező hatásait főként:
I. az eikozanoid egyensúlyban
II. a lipid anyagcserében
III. a sejtmembránokban betöltött szerepének tulajdonítják.

I. Az omega-3 az eikozanoid egyensúly fenntartásával támogathatja a gyulladáscsökkentést

Az omega-3 építőelemként szolgál az emberi szervezetben, melyből olyan anyagok keletkeznek, mint az eikozanoidok. Az eikozanoidok hormonszerű vegyületek, amelyek ingerület átvivőként (neurotranszmitterként) és immunmodulátorként (immun szabályozóként) hatnak ezáltal szabályozzák a szív- és érrendszert, a légzőrendszert, az immunrendszert és a reprodukciós funkciókat. Az eikozanoidok kulcsfontosságú szerepet játszanak a gyulladások megelőzésében, ezáltal hozzájárulnak azoknak a betegségeknek a prevenciójához, amelyek a gyulladásokkal összefüggésbe hozhatóak.

II. Az omega-3 a lipid anyagcsere támogatásával csökkentheti a koleszterinszintet

Az omega-3 gátolja a very-low-density lipoprotein (VLDL – nagyon kis sűrűségű lipoprotein) szintézisét a májban, ezáltal csökkenti a triglicerid és koleszterin koncentrációt.
A trigliceridek olyan vérzsírok, melyek megemelkedett szintje elősegítik az erekben megjelenő lerakódások megjelenését, ezáltal csökkenthetik az erek rugalmasságát, az ér keresztmetszetét, a vér zavartalan áthaladását az érpályákon.

III. Az omega-3 sejthártyák rugalmasságának megőrzésével hozzájárulhat az egészséges szív- és érrendszerhez

Optimális körülmények között a sejtmembránok (sejthártyák) legalább 8%-a omega-3 zsírsavakból áll, ez biztosítja a sejthártyák rugalmasságát, átjárhatóságát.

Amennyiben nincs a szervezetben elegendő mennyiségű omega-3, akkor a sejtmembrán merevvé és rugalmatlanná válik, ennek következtében a sejtek átjárhatósága csökken, a sejtekben a salakanyag felhalmozódik, tápanyagellátásuk romlik, mindezek a körülmények pedig kedveznek a krónikus gyulladások fenntartásának, megjelenésének és azok káros következményeinek.

A sejthártyák merevsége nem csak a sejtek működésére hat negatívan, hanem a belőlük felépülő érhálózatra is. Omega- 3 hiányában az érfal rugalmatlanná válhat, ezáltal csökkenhet a szervek oxigén és tápanyag ellátása, ami egyenes út a szív- és érrendszeri megbetegedésekhez és azok szövődményeihez.

Ezért, amennyiben a gyakorlatban is sikerülne a sejthártyák omega-3 tartalmát az egészséges legalább 8%-os szinten megőrizni, az már önmagában csökkenthetné például a szív- és érrendszeri problémák gyakoriságát Magyarországon.

Ehhez azonban szükséges lenne az elfogyasztott omega-6 : omega-3 arányt, legalább 4 az 1-hez szintre lecsökkenteni, a legoptimálisabb az 1:1-hez arány lenne, ami manapság szinte már lehetetlen. A 2019-ben készült Országos Táplálkozás és Táplálási Állapot Vizsgálat szerint , Magyarországon az elfogyasztott omega-6: omega-3 aránya a férfiak esetében 31:1, míg a nők esetében 28:1.

Az optimális arányok fenntartásával (az omega-6 bevitel csökkentésével, az omega-3 bevitelének növelésével) a krónikus gyulladásos állapotok és annak következményei, mint amilyenek a mentális problémák, az ízületi gondok, az ekcéma, a viselkedés zavarok, az agresszivitás mind javítható lenne.

Ehhez azonban több hal zsiradék fogyasztására lenne szükség, a tengeri hal ugyan nagyon egészséges, de az esszenciális zsírsavak leginkább a tengeri halak májában, agyában vannak jelen ezért fontos jó minőségű halolaj készítményekkel pótolni az omega-3 bevitelt, mert (hasonlóan a magnéziumhoz) omega-3-ban is szinte mindenki hiányos.

WTN Omega-3

Összetevők (1. táblázat): halolaj koncentrátum, zselatin, glicerin, víz, kevert tokoferolok.

WTN Omega-3 használati javaslat:

 • Ajánlott mennyiség: napi 1 kapszula, lehetőség szerint étkezés közben.

Figyelmeztetés!

 • Túlzott halolaj fogyasztás esetén előfordulhat hasmenés, ne lépd túl az ajánlott mennyiséget.
 • Érzékeny emésztőrendszer esetén fogyaszd étkezés közben.
 • Lassú gyomorműködés esetén megjelenhetnek reflux jellegű tünetek, böfögés.
 • Ha allergiás vagy a hal fehérjére, ne használd a terméket.
 • Az étrend-kiegészítő fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, változatos, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
 • A készítményt tartsd gyermekektől elzárva, száraz, hűvös, sötét helyen.
 • Javasolt az étrend-kiegészítők szedését elkülöníteni a kávé fogyasztásától. Legalább fél órával a kávé fogyasztása előtt vagy kávé fogyasztása után min. 2 óra múlva célszerű bevenni.
 • Nem javasolt az étrend-kiegészítők bevétele tehéntej alapú készítményekkel!

Ez a termék nem vegán

 • Mert a kapszula alapanyaga nagy tisztaságú marhazselatin, illetve a halolaj is értelemszerűen állati eredetű.