A YiYa központi filozófiáját képezi a máj támogatásának kérdésköre. Számos kapszulás termékünk született a májunk egészségének megőrzése érdekében. Tea formában is szerettünk volna támogatást nyújtani, ezért is döntöttünk egy májközpontú teakeverék megalkotása mellett is.
A Májtámogató teakeverék 4 gyógynövény kombinációja. Fő hatóanyagai a különböző keserűanyagok, amelyeket természetesen ellensúlyoztunk szelídebb ízvilágú komponensekkel, így kihasználhatjuk a keserű íz támogató aspektusait, de közben kellemes teázási élményt is biztosíthatunk.
A négy klasszikus alapíz nem jelenik meg napi rendszerességgel az étkezéseinkben. Leginkább az édes és sós ízek dominálnak, kiegészülve némi savanyúval (citromos víz stb.), miközben az emésztőenzimek aktivizációjához hozzátartozik a nem annyira preferált keserű is.
A keserű ízek elősegítik a hasnyálmirigy enzimjeinek a termelődését, az epe megfelelő kiválasztását, indirekt módon a gyomorsav minőségét is pozitívan befolyásolják, így támogatva az előemésztés aspektusait, hozzájárulva az egészséges mikrobiom fenntartásához, és az immunrendszer védelméhez. Remekül kombinálható az Articsóka & Máriatövis, Glutation, Kolin & Inozitol, Brokkoli & Vízitorma termékeinkkel, továbbá akár felváltva fogyasztható a Föld teakeverékkel.
A YiYánál fontosnak tartjuk az ősi tapasztalati tudás ápolását, ezért széles körben fejlesztünk gyógynövény formulákat, használunk szinergiára épülő kivonatokat, bogyós gyümölcsvelőket, amelyek még hatékonyabbá teszik a vitaminok, ásványi anyagok és általában az egész termékpaletta működését. Küldetésünknek tartjuk a magyar népi gyógyászat növényeinek népszerűsítését, legyen szó a bodzáról, a galagonyáról, a gyermekláncfűről, vagy az elfeledett nagy bojtorjánról.
A teázás motívuma mindig is körbefonta a magyar népi gyógyászat megoldási rendszereit. A tea forrázat készítése, mint vizes kivonatolás a gyógynövények legősibb felhasználási módozata, amelyből a modern ember is profitálhat. A teázás rítusának visszaemelésével egy kis lelassulást csempészhetünk a mindennapokba, és a természetet is közelebb hozhatjuk otthonunkba. Ezért is tartottuk fontos lépésnek, hogy többféle gyógynövényteával is kiegészítsük palettánkat.
A teakeverékek a Héjakút és a YiYa közös szakmai együttműködésének keretében készültek.
Milyen esetekben alkalmazhatjuk a Májtámogató teakeveréket?
- Általános máj- és epetámogatásban, tisztítás esetén, májsejtek rehabilitációjában¹
- Epetermelődés támogatásában¹
- Puffadás esetén.¹ További kiegészítő lehetőség: Feketekömény-magolaj komplex, Kolin & Inozitol, Flora GG élőflóra, Elektrolit italpor
- Alkohol okozta májkárosodás kiegészítő kezelésében¹
- Koleszterin- és trigliceridszintszint csökkentésének kiegészítő kezelésében¹
- Zsíremésztés elősegítésében, zsírmáj kiegészítő kezelésében¹
- Krónikus székrekedés esetén¹
- Reflux kiegészítő kezelésében.¹ Továbbá a Kolin & Inozitol és Elektrolit italpor termékeket is hangsúlyozottan ajánljuk.
Adagolás: 1 bögre, reggel éhgyomorra vagy két főétkezés között fogyasztva. 2 hónap után tartsunk 1 hónap szünetet.
Elkészítés: 1 teáskanálnyi teakeveréket 3 dl vízzel leforrázunk, majd 10 perc áztatási idő után leszűrhetjük. Ízesítés nélkül fogyasszuk.
*Várandósság, szoptatás esetén nem javasoljuk a teakeverék fogyasztását, gyógyszeralkalmazás esetén konzultáljon kezelőorvosával, természetgyógyászával!*
A teakeverék alkotórészeiről¹
Apróbojtorján (Agrimonii herba)
- Kellemes ízvilágú keverékalkotó, melynek teája hozzájárul a máj regenerációs folyamataihoz és a kiegyensúlyozott epetermelődéshez. A népgyógyászati gyakorlat különböző légzőszervi, gyomor- és bélpanaszokban alkalmazható teakeverékekben is gyakorta ajánlotta.
- Az apróbojtorján keserű anyagot, 12% kovasavat, cserzőanyagot, különféle savakat, némi illóolajat tartalmaz.
Gyermekláncfűlevél (Taraxaci folium)
- A gyermekláncfű serkenti az emésztőnedvek termelődését, optimalizálja az epe ürülését. Elősegíti a terhelt máj rehabilitációját, vértisztító hatású. Jótékonyan befolyásolja a koleszterinszintet, enyhíti a kellemetlen emésztési panaszokat.
- A gyermekláncfű inulint, taraxacin keserű anyagot, cseranyagot, illóolajat, kolint, szaponint, szerves savakat, nyálkát tartalmaz, nyers, friss levele pedig C-vitaminban bővelkedik.
Szurokfű (Origani herba)
- A szurokfű hatékonysága a magas timol- és karvakoltartalmában rejlik, amely hozzájárul az emésztőenzimek megfelelő szekréciójához és antiszeptikus hatásokkal bír, támogatva az egészséges mikrobiom fenntartását.
Ezerjófű (Centaurii herba)
- Az egyik ősi keserű gyógynövényünk. Régen, az előszeretettel használt gyomorkeserűk állandó összetevője volt. Máj-és epetámogató, emésztőrendszeri problémák (pl. reflux, puffadás) enyhítője. Nehezen gyógyuló sebek kezelésére is alkalmazták.