Betain-hydloclorid

Mit kell tudnod a betainról?
A cékla betain (trimetil-glicin) tartalma rendkívül magas (300-600 mg/kg). A vegyületet először céklagyökérből vonták ki. Az céklagyökér kivonatból 99%-os tisztaságú betain por állítható elő. A betain antioxidáns hatása mára már közismertté vált. Gátolja a szervezetben az oxidatív folyamatokat.
A népgyógyászat tudva tudatlanul régóta alkalmazta a cékla főzetét daganatos betegségek kezelésére, de elsősorban általános fiatalító szerként fogyasztották. Hamarosan kiderült, hogy az egyik fő szerep a betainé.
A legutóbbi kutatások egyértelműen igazolják, hogy az emberek túl gyakran és sokszor indokolatlanul szednek ún. protonpumpa inhibitorokat (PPI-k) savlekötőket, holott eredetileg elsősorban nem is gyomorégés kezelésére szánták őket.

A protonpumpa inhibitorok nem a gyomorégés kezelésére valók

Eredetileg csak néhány különösen súlyos betegség esetén írták fel, amilyen a vérző gyomorfekély, a Zollinger-Ellison szindróma (egy ritka kór, amely túlzott gyomorsav termelődéssel jár), vagy a reflux súlyos változata, ahol endoszkópos vizsgálattal is kimutatható a nyelőcső károsodása.

Ha Ön is azok közé tartozik, akik PPI-ket használnak gyomorégés ellen, akkor tudnia kell, hogy ezzel csak a tüneteit enyhíti, az okokat egyáltalán nem szünteti meg. És mindezt úgy, hogy maga a gyógyszer adott esetben nagyobb veszélyt jelent az egészségére, mint az, amire szedi.

A PPI-ket a nyolcvanas évek végén kezdték forgalmazni, amikor ezek szerek még csak receptre voltak kaphatók, és kifejezetten nem javasolták, hogy az ember egy hétnél tovább szedje őket. Ma már vény nélkül is hozzájuk férhet bárki, és sokan folyamatosan és ész nélkül használják őket.

Pedig az ajánlásukban most is az szerepel, hogy egyfolytában legfeljebb két hétig adhatók, és évente maximum három kúra javasolt. Ám erről sokan nem vesznek tudomást, ami akár súlyos egészségügyi következményekkel is járhat. A PPI-k ismert mellékhatásai közé tartoznak például

a tüdőgyulladás

a csontsűrűség vesztés

csípőcsont törések

clostridium difficile- fertőzés

Azt is tudnunk kell, hogy miközben a PPI-k csökkentik a gyomorsav termelődést, a gyomorégések túlnyomó többségét (kb. 95%-át) nem a túl sok sav okozza, hanem a túl kevés!

Utóbbi esetben ezek a szerek hosszú távon csak rontanak a beteg állapotán.

A PPI-k növelik a szívinfarktus kockázatát

Nigan H. Shah kutatásvezető a Kaliforniai Stanford Egyetemtől a következőket mondta a Reuters Health-nek

"… tekintettel az emberi test biológiájára, és arra, hogy ezek s szerek csökkentik a nitrogén-oxid mennyiségét az érfalakban, a megfigyelt jelenségek nem különösebben meglepőek…."

Amit állít, az az, hogy a nitrogén-oxid (NO) lazítja az ereket, vagyis azáltal, hogy a PPI-k hatására csökken a NO mennyisége az érfalakban, ezeknek a szereknek a tartós használata fokozhatja a szívinfarktus kockázatát.

"Összhangban prekilinikai vizsgálataink eredményével, miszerint a PPI-k káros hatással vannak az erek működésére, a klinikai adatok elemzése is azt támasztotta alá, hogy a PPI-k növelik a miokardiális infarktus (MI) kockázatát" - írják a szerzők.

Mi okozza a gyomorégést

A gyomorégés a gastrooesophagealis refluxbetegség (GERD) jellegzetes tünete, amit gyomorfekélynek is szoktak nevezni. Bizonyos esetekben ez az égő fájdalom olyan erős lehet, hogy akár egy szívroham tüneteivel is összetéveszthető. De mi okozza a fájdalmat?

Miután az étel a nyelőcsövön keresztül a gyomorba jut, az alsó nyelőcsősphincter (LES) nevű záróizom lezár, megakadályozva ezzel, hogy az étel vagy a sav visszakerüljön a nyelőcsőbe. Savas refluxról akkor beszélünk, ha a LES nem működik jól, és a sav a gyomorból visszaáramlik a nyelőcsőbe.

Ám a hagyományos magyarázat, miszerint a savas refluxot a gyomor túlzott savtartalma okozza, nem állja meg a helyét. Valójában a savtúltengés rendkívül ritka betegség, és a savas reflux két másik tényezővel hozható összefüggésbe:

-a rekeszsérv

-Helicobacter pylori-egyensúly felbomlása

Az 1980-as évek elején egy ausztrál orvos, Dr. Barry Marshall rájött, hogy egy Helicobacter pylori (eredetileg campylobacter) nevű kórokozó hozzájárulhat a gyomornyálkahártya krónikus gyulladásához, ami nagymértékben felelős a savas reflux tüneteiért. Az egyik magyarázat, hogy hosszú távon miért olyan kevéssé hatékonyak a savlekötő szerek - márpedig az orvosi szakirodalomban vagy 16 ezer cikk szól erről - az, hogy ha csökkentjük a gyomrunk savtartalmát, azzal éppen a szervezetünk helicobaterrel szembeni természetes védekezőképességét szüntetjük meg. Vagyis a gyomorsav termelődésének megakadályozása csak ront a beteg állapotán, és állandósítja a panaszait. Bár logikus lenne, hogy akkor próbáljuk meg teljesen kiirtani ezeket a baktériumokat, ahogy azt Dr. Marshall javasolta (aki egyébként 1995-ben orvosi Nobel-díjat is kapott), ma már tudjuk, hogy nem ez az ideális megoldás. Ugyanis a helicobacter pylori valójában hozzá tartozik az ember egészséges baktériumflórájához, és csak akkor okoz problémát, ha valamilyen más baktérium hatására megbomlik a helicobacter-egyensúly, amiért mindenekelőtt az egyoldalú nyugati táplálkozás a felelős.

Hogyan normalizáljuk szervezetünk gyomorsav termelését?

Ráadásul a közvélekedéssel ellentétben a gyomorégést sokszor nem a túl sok, hanem éppen a túl kevés sav okozza, ami ellen például úgy védekezhetünk, hogy finomított asztali só helyett természetes Himalája-sót használunk, ami megfelelő mennyiségben fogyasztva hidroklorid sav (gyomorsav) termelésére ösztönzi szervezetünket. Ráadásul a Himalája-sónak van még egy nagy előnye: hogy mintegy 80, testünk normális biokémiai működése szempontjából nélkülözhetetlen nyomelemet is tartalmaz.

Kutatások bizonyítják, hogy a káposzta illetve savanyú káposzta leve is roppant hatékonyan stimulálja a gyomorsavtermelést, fogyasztásuk pedig még azzal a járulékos haszonnal is jár, hogy általuk a szervezet további értékes baktériumokhoz jut, amelyek táplálják és egyensúlyban tartják a bélflórát. Étkezés előtt néhány teáskanál káposztalé, vagy még inkább savanyú káposzta lé elfogyasztása csodát tesz az emésztéssel. De a friss nyers káposzta leve is jótékony hatással lehet a makacs fekélyekre.

Fontos tanács, hogyan hagyja el a Protonpumpa gátlót

A Protonpumpa gátló szedésének elhagyása nem is olyan egyszerű. Nem lehet azonnal abbahagyni a szedést úgy, hogy ne okozzon visszaesést és komoly fájdalmat, s annál komolyabb romlás következik be állapotában, minél tovább szedte ezt a gyógyszert. Ezek a gyógyszerek egyszerre toleranciát és függőséget alakítanak ki, így csak fokozatosan lehet őket elhagyni.Azzal tudja minimalizálni a kockázatot, ha fokozatosan csökkenti a szedett adagot, és amikor elérte a protonpumpa gátlóból a legkisebb dózist, elkezdhet szedni helyettesítőként egy H2 receptor blokkolót (ilyen pl. a Quamatel). Aztán, ha beállt az egyensúly, elkezdheti csökkenteni a H2 receptor blokkolót csökkentését is. De ettől a szertől is csak úgy szabadulhat meg, hogy közben életmódot vált.

Hatékony segítség lehet továbbá betain-hidroklorid táplálékkiegészítő fogyasztása, ami a legtöbb bioboltban vény nélkül hozzáférhető. A betain-hidroklorid segíti az emésztést és pusztítja a H-pylori baktériumokat, miáltal jelentősen hozzájárulhat a tünetek enyhítéséhez. Ami pedig a rekeszsérvet illeti, nos az elvileg nem függ össze a H-pylori fertőzéssel, mégis sok embernél a kettő együtt van jelen. Amennyiben Ön rekeszsérvben szenved, úgy állapota javulhat helyi fizikoterápiás kezelés hatására, de adott esetben egy tapasztalt csontkovács is sokat segíthet.

Mit kell tudni a betainról.....

A betain segíthet megelőzni és egyben kezelni az érszűkületet, megelőzni az érrendszeri megbetegedéseket (metil donorként funkcionál, amely csökkenti a homocisztein szintet),csökkenti a vérnyomást. Csökkentheti az epekő kialakulásának kockázatát, enyhíthti a gyomorégést.

A cékla betain (trimetil-glicin) tartalma rendkívül magas (300-600 mg/kg). A vegyületet először céklagyökérből vonták ki. Az céklagyökér kivonatból 99%-os tisztaságú betain por állítható elő. A betain antioxidáns hatása mára már közismertté vált. gátolja a szervezetben az oxidatív folyamatokat.

A népgyógyászat tudva tudatlanul régóta alkalmazta a cékla főzetét daganatos betegségek kezelésére, de elsősorban általános fiatalító szerként fogyasztották. Hamarosan kiderült, hogy az egyik fő szerep a betainé.

H-pylori fertőzésnél klinikai kísérletekben bizonyítottan a hamvaskéreggomba, cseppkőgomba, Epigalló-C és az apigenin lehet segítségünkre.

Forrás:tények-tévhitek.hu