YiYa Citikolin (CDP kolin) – az agyműködést segítő kolin molekula 60 kps

A citikolin támogatja az egészséges agyi funkciót, a memóriát, fókuszt és mentális élességet.


5 300 Ft

A Citikolin egy természetes molekula, amely az agyunkban képződik. A citikolin a két fontos biológiai molekula szintéziséhez biztosítja az építőelemeket: a PC foszfatidil-kolin és AC acetilkolin molekulákhoz. A foszfatidil-kolin egy foszfolipid molekula, amelynek az agysejtmembránok létrehozásában, megfiatalításában és stabilizálásában van kulcsszerepe. Az acetilkolin egy ingerületátvivő molekula, amely neurotranszmitterként (kémiai hírvivőként) működik az idegsejtek kommunikációjában és létfontosságú a tanulási folyamatokban, valamint a memória visszahívásában.

A Citikolin növeli az agyi aktivitást, az agyi idegsejt mitokondriumok energiatermelését. Fokozza a dopamin hormon szintjét, ami a pozitív hangulatért, motivációért felelős hormon. Humán klinikai vizsgálatokban idős emberek esetén javította a memória funkciót és a szóbeli képességeket. Fokozta az agy energiafelhasználását és a idegsejtmembránok újjáépülését.

A Citikolint érdemés kiegészíteni más idegrendszervédő anyagokkal: R-alfa-liponsavval, Acetil L-karnitinnal, Glutationnal, Omega-3 zsírsavakkal, B-vitaminokkal, hogy sokoldalú és szignifikáns idegrendszervédő hatást érhessünk el vele.

Az agyi és idegrendszeri funkció javításáért¹

  • A CDP-kolin kolinná és citidinné bomlik, majd a citidin uridinné alakul.
  • A kolin és az uridin a foszfatidil-kolin biológiai molekula szintéziséhez biztosítja az építőelemeket. A foszfatidil-kolin egy foszfolipid molekula, amelynek az agysejtmembránok létrehozásában, megfiatalításában és stabilizálásában van kulcsszerepe.
  • A kolint "memória vitaminnak" is nevezik, mivel az agynak óriási szüksége van a kolin pótlásra. A kolin szükséges a kulcsfontosságú neurotranszmitter (ingerületátvivő) acetilkolin szintéziséhez, és az agysejtmembránok építésére és fenntartására szolgál. Az inozitol is fontos idegrendszeri ingerületátvivő anyagként működik.
  • Az acetilkolin létfontosságú a gondolkodás, a memória és az alvás szempontjából, és részt vesz a mozgás szabályozásában is. Hatására javul a memória, az emlékezés képessége. Segíti a tanulást, koncentrációt, kreatív gondolkodást és problémamegoldást. Az inozitolhoz hasonlóan javítja a hangulatot.
  • Az acetilkolin termelése az életkorral csökken, ami gyenge memóriát eredményez, általában csökken a tanulási képesség és jellemző a kognitív hanyatlás. Alzheimer-kórban az acetilkolin szintje rendellenesen alacsony. Az acetilkolin termelést tovább segíthetjük alfa-liponsav, acetil l-karnitin és B-vitaminok (főleg B5) használatával. A rendszeres kávéfogyasztás is fokozza termelődését.
  • Hogy mennyire fontos az agy számára a kolin, azt jól mutatja, hogy ha az agy nem kap elegendő kolint az acetilkolin előállításához, akkor kivonja a kolint az idegsejt membránokból, hogy működését biztosítsa. Hosszú távon ennek következménye azonban az idegsejtek maradandó károsodása és működésképtelensége.

¹Az egészségre vonatkozó állításokkal kapcsolatban

A YiYa egy egészségmegőrzést támogató étrend-kiegészítő termék és nem gyógyszer. A 37/2004 (IV. 26.) EU-s rendeletben foglaltak szerint az étrend-kiegészítők nem alkalmasak betegségek és a szervezet működési zavarainak gyógyítására, kezelésére, megelőzésére. Fogyasztásuk nem helyettesíti a megfelelő szakorvosi diagnózist és a gyógyszeres kezelést, de kiegészítheti az orvos által javasolt terápiát. Az leírásban szereplő állítások a hatóanyagokra vonatkozó, szakirodalmi forrásokból vett idézetek, a hivatkozás megjelölésével. Az állítások nem a termékre vonatkoznak, kizárólag a fogyasztók általános, magas szintű ismeretterjesztését kívánják szolgálni az összetevőkkel kapcsolatban. Az információk nem értelmezhetők orvosi tanácsként személyes problémánkra, és nem kívánnak javaslatok lenni konkrét tünetek kezelésére. Egészségi problémájával mindig forduljon szakemberhez: orvosához, gyógyszerészéhez!

Javasolt kiegészítő termékek: