YiYa Kolin & Inozitol – a normál májműködésért és az elhízás káros szövődményeinek megelőzéséért!¹ 75 kps

A kolin és inozitol véd a máj elzsírosodása ellen, létfontosságú az agy és idegrendszer működéséhez és az egészséges magzati fejlődéshez¹

doboz (75 db kapszula)

3 600 Ft

A kolin és inozitol a B-vitaminok családjába tartozó kiemelkedő fontosságú hatóanyagok. A kolin hiány általános Európában. Egy 2014-es felmérés szerint a népesség kb. 90%-a nem jut elég kolinhoz! A kolin és inozitol nélkülözhetetlen az agy és idegrendszer működéséhez, a zsírok hatékony felhasználásához, a normál májműködéshez, az egészséges sejtmembránhoz és DNS-hez. A kolin érrendszervédő hatású, és létfontosságú az egészséges magzati fejlődéshez, a születési rendellenességek elkerüléséhez.

A kolin és inozitol megakadályozza a zsírok lerakódását a májban, és segít a zsírok és a koleszterin mozgatását a sejtekben. A kolin hiánya a máj elzsírosodásához és gyulladásos májbetegségekhez vezethet, továbbá megnöveli a vesekárosodás, magas vérnyomás, magas koleszterinszint és érelmeszesedés kockázatát. A kolin és inozitol fontos a megfelelő idegrendszeri működéshez. A kolin részt vesz az acetilkolin (idegi jelátvivő molekula) létrehozásában, amelynek hiánya a kognitív képességek hanyatlásához vezet.

A kolin megfelelő beviteléhez legalább napi 4 tojást és heti rendszerességgel májat kellene fogyasztanunk. Az, aki nem tolerálja, vagy nem tud ennyi tojást enni, a szükséges kolin pótlást fedezni tudja termékünkből (2 kapszula = 4 tojásnyi kolinnak felel meg!).

Milyen tünetek, állapotok esetén lehet segítségünkre a Kolin & Inozitol?

 • Vércukorszint stabilizációjában, inzulinrezisztenciában¹
 • Zsíranyagcsere fokozásában (akár fogyókúrás célzattal)¹
 • Centrális (hasi) típusú elhízás esetén¹
 • Krónikus puffadás, jobb bordaív alatt jelentkező diszkomfort érzés esetén¹
 • Általános májtámogatásban¹
 • Magas LDL-, trigliceridszint kordában tartására, zsírmáj kiegészítő kezelésében¹
 • Hormonrendszer támogatásában, a kiegyensúlyozott ösztrogénszintért: változókori tünetek (pl. éjszakai hőhullám) enyhítésében, endometriózis, PCOSz kiegészítő kezelésében¹
 • Termékenység fokozásában, nőknek és férfiaknak egyaránt¹
 • Alvási problémák esetén: éjszakai felkelések megelőzése, elalvási nehézségek¹
 • Fokozott, stresszes állapotokban¹
 • Gyermekeknek az egészséges idegrendszerért¹
 • Kismamáknak a magzat egészségéért, továbbá a gesztációs diabétesz megelőzéséért¹

A máj elzsírosodása és az elhízás káros szövődményei ellen¹

 • A mai kor embere kóros kalória túltápláltságban szenved. A szervezet a többlet kalóriákat zsírokká (trigliceriddé és koleszterinné) alakítja, amelyek a hatékony kiürülés hiányában a májban rekednek és a máj elzsírosodását okozzák.
 • A zsírmájban szenvedő emberek általában magas vér trigliceridekkel, és emelkedett (a különösen veszélyes kicsi, sűrű) LDL-értékekkel és LDL koleszterinszinttel rendelkeznek. A túl sok májzsír és az ilyen típusú vérzsírprofil erősen társul a 2-es típusú cukorbetegséggel és inzulinrezisztenciával. A zsírmáj lényégeben előszobája a metabolikus szindrómának hívott anyagcserezavarnak, amely korunk legnagyobb tömegeket érintő problémája, és ami nagyban növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
 • Az elhízott emberek kb. 75%-a zsírmájjal rendelkezik, amely riasztó arány. Ez nagyban következménye az elhibázott, hivatalos "koleszterin-szegény" táplálkozási ajánlásoknak. Keveset fogyasztunk a legértékesebb, kolinban gazdag ételekből, a tojássárgából, májból és belsőségekből.

A hatékony májműködésért¹

 • A kolin és inozitol ún. lipotróp anyagok, amelyek elősegítik a zsírok elszállítását a májból. Nélkülük a zsírok és az epe a májba halmozódik fel, súlyos problémákat okozva, mint például a máj gyulladásos szöveti elváltozása és a zsírok anyagcseréjének blokkolása.
 • A kolin és inozitol emulgeálják a zsírokat (vízben oldhatóvá teszik), gátolják az epesavak besűrűsödését. A kolin részt vesz a foszfatidil-kolin foszfolipid molekula szintézisében, amely a zsírokat, koleszterint és zsírban oldódó vitaminokat szállító lipoprotein (VLDL) szállítómolekula fő építőeleme. A foszfolipidek burokban körbeveszik a zsírokat és koleszterint, és a felhasználás helyére szállítják a sejtekbe, ahol az energiatermelő egységek, a mitokondriumok energiává alakítják át őket.
 • Az elzsírosodott máj gyakori társtünete az inzulinrezisztancia. Az inzulin a legfontosabb hormon, amely segít kiüríteni a vérzsírokat a vérből. Ha a sejtek már nem reagálnak az inzulinra, a zsírok a vérben maradnak és oxidálódhatnak. Az immunrendszerünk ez ellen védekezik, és lokális gyulladás kíséretében érfal lerakódások és szöveti elváltozások alakulnak ki. Ez hosszú távon érrendszeri problémákhoz vezethet.

Inzulinrezisztencia¹

 • Az inzulinrezisztencia a 2-es típusú cukorbetegség előszobája. Nagyon lényeges az inzulin- és a vércukorszint normalizálása, valamint a sejtek inzulinérzékenységének javítása.
 • Az inzulinrezisztencia fennállásakor romlik a sejtek inzulinérzékenysége, azaz a májban, az izmokban és a zsírszövetben lévő sejtek nem képesek megfelelően reagálni az inzulinra, ami miatt a glükóz nem tud bejutni a sejtekbe, így azok éheznek. Ebben az állapotban a cukor és az inzulin szintje is magas szokott lenni a vérben.
 • Az inozitol fokozza az inzulinérzékenységet, amivel támogatja az inzulin megfelelő hasznosulását a sejtekben.
 • Az inozitol pozitív hatással van a női és férfi termékenység elősegítésére, PCOSZ, centrális típusú elhízás, magas vérnyomás, pajzsmirigy alulműködés, ösztrogéndominancia, impotencia tüneteinek enyhítésében.
 • Az inozitol továbbá hangulatjavító és nyugtató hatású. Sokak szerint kiváló altatószer, megszabadít a szorongástól és a feszültségtől.

Az agyi és idegrendszeri funkció javításáért¹

 • A kolint "memória vitaminnak" is nevezik, mivel az agynak óriási szüksége van a kolin pótlásra. A kolin szükséges a kulcsfontosságú neurotranszmitter (ingerületátvivő) acetilkolin szintéziséhez, és az agysejtmembránok építésére és fenntartására szolgál. Az inozitol is fontos idegrendszeri ingerületátvivő anyagként működik.
 • Az acetilkolin létfontosságú a gondolkodás, a memória és az alvás szempontjából, és részt vesz a mozgás szabályozásában is. Hatására javul a memória, az emlékezés képessége. Segíti a tanulást, koncentrációt, kreatív gondolkodást és problémamegoldást. Az inozitolhoz hasonlóan javítja a hangulatot.
 • Az acetilkolin termelése az életkorral csökken, ami gyenge memóriát eredményez, általában csökken a tanulási képesség és jellemző a kognitív hanyatlás. Alzheimer-kórban az acetilkolin szintje rendellenesen alacsony. Az acetilkolin termelést tovább segíthetjük alfa-liponsav, acetil l-karnitin és B-vitaminok (főleg B5) használatával. A rendszeres kávéfogyasztás is fokozza termelődését.
 • Hogy mennyire fontos az agy számára a kolin, azt jól mutatja, hogy ha az agy nem kap elegendő kolint az acetilkolin előállításához, akkor kivonja a kolint az idegsejt membránokból, hogy működését biztosítsa. Hosszú távon ennek következménye azonban az idegsejtek maradandó károsodása és működésképtelensége.

Az egészséges magzati fejlődésért és az okos gyerekekért¹

 • A kolin kulcsfontosságú szereplő a magzati fejlődéshez. A fejlődés során a kolin-foszfolipidek szükségesek a sejtmembrán építéshez, az idegsejtek mielinizációjához, a sejtosztódáshoz és a zsírtranszporthoz.
 • A kolin a foláthoz és B12-vitaminhoz hasonlóan metilcsoportot tud átadni a biokémiai folyamatokban, amely fontos folyamat segíti a megfelelő génexpressziót, és védi a sejt DNS-t. A kolin és folát hatékonyan véd az idegcső rendellenesség potenciális kialakulása ellen.
 • Várandósság alatt nagy mennyiségű acetilkolin keletkezik a méhlepényben, amely nélkülözhetetlen az agyi szövetek megfelelő funkcionalitásának kifejlődéséhez, és az idegi szinapszisok kiépítéséhez.
 • Állatokon végzett kísérletekben a kolinnal táplált állatok utódaik élethosszig tartó jobb tanulási képességet, figyelmet és memóriát mutattak. Az extra kolin a magzati fejlődés során nyilvánvalóan hatékonyabb idegrendszert eredményezett, és javította a kognitív funkciókat.
 • Ezért indokolt azt gondolni, hogy a várandósság alatti megemelt kolin bevitel a születendő gyermek agyi funkcióinak javulását eredményezi. Jelenleg ez egy ígéretes, felfedezésre váró humán kutatási terület.
 • Az újszülöttek nagy mennyiségű kolint igényelnek a fejlődéshez. Általában a kolint az anyatejből nyerik. Az a szoptató anya, aki nem fogyaszt kolinban gazdag ételeket, azt kockáztatja, hogy megfosztja gyermekét a magas kolin szinttől, amely a gyermek optimális agyi fejlődését biztosítaná.

¹Az egészségre vonatkozó állításokkal kapcsolatban

A YiYa egy egészségmegőrzést támogató étrend-kiegészítő termék és nem gyógyszer. A 37/2004 (IV. 26.) EU-s rendeletben foglaltak szerint az étrend-kiegészítők nem alkalmasak betegségek és a szervezet működési zavarainak gyógyítására, kezelésére, megelőzésére. Fogyasztásuk nem helyettesíti a megfelelő szakorvosi diagnózist és a gyógyszeres kezelést, de kiegészítheti az orvos által javasolt terápiát. Az leírásban szereplő állítások a hatóanyagokra vonatkozó, szakirodalmi forrásokból vett idézetek, a hivatkozás megjelölésével. Az állítások nem a termékre vonatkoznak, kizárólag a fogyasztók általános, magas szintű ismeretterjesztését kívánják szolgálni az összetevőkkel kapcsolatban. Az információk nem értelmezhetők orvosi tanácsként személyes problémánkra, és nem kívánnak javaslatok lenni konkrét tünetek kezelésére. Egészségi problémájával mindig forduljon szakemberhez: orvosához, gyógyszerészéhez!

Javasolt kiegészítő termékek: