A kék áfonya a legmagasabb antioxidáns-tartalmú élelmek csoportjába tartozik, ezért kimaradhatatlan összetevője az egészséges táplálkozásnak. Polifenolokban, flavonoidokban, antocianinokban bővelkedik, továbbá értékes rezveratrol és pterosztilbén forrás is.
A kék áfonya a világ különböző népgyógyászati rendszereiben közkedvelt gyógynövény, és egészségvédő tulajdonságait tudományos eredmények is alátámasztják. A természetgyógyászat többek között az érrendszerre, a kapilláris erek rugalmasságának megtartására, a szem védelmére és a húgyutak egészségére gyakorolt jótékony hatásait emeli ki. Elsőrendű "antidiabeticumnak" vélték, amely állítás manapság is megállja a helyét, hiszen fogyasztása stabilizálja a vércukor-és inzulinszinteket. Magas antioxidáns-tartalma miatt potenciális védelmet nyújtó táplálék a szabad gyökök ellen. Az újabb kutatások pedig már az emésztőrendszerre, a mikrobiomra gyakorolt pozitív hatásait is említik, polifenol és értékes rosttartalma miatt.
A kék áfonya a lehető legtermészetközelibb formájában, direkt présléként érhető el termékkínálatunkban (hozzáadott víz és cukor nélkül), így a mindennapok teljes értékű táplálékává válhat. Az ízvilág közkedvelt oldalát képviseli, kifejezetten kellemes, édes jegyekkel bír, ezért a gyermekek számára is könnyen adagolható.Kiváló kiegészítése lehet további bogyós velőinknek. Tökéletes 4 évszakos táplálék, flavonoidokban és C-vitaminban gazdag, frissítő szuper élelmiszerként szolgál szervezetünknek. Az áfonyalevet rövid ideig enyhén hőkezeltük (60 Celsius fokon) a szavatosság megőrzése érdekében. Felbontás után hűtőben tároljuk, és maximum 4 hét alatt fogyasszuk el!


Milyen tünetek, állapotok esetén lehet segítségünkre a kék áfonya velő?
- Szem egészségének támogatásában: éleslátás, szemlencse, retina védelme, szem vérellátása¹
- Idegrendszer támogatásában, cukorbetegség szövődményeinek kiegészítő kezelésében¹
- Vércukorszint stabilizációjában, inzulinrezisztencia, cukorbetegség kiegészítő kezelésében¹
- Máj és hasnyálmirigy egészségének védelmében¹
- Koleszterinszint kiegyenlítésében (trigliceridszint csökkentése)¹
- Szív- és érrendszer védelmében, vérnyomás szabályozásában¹
- Perifériás keringés támogatásában, visszeres problémák esetén¹
- Gyulladásos folyamatok csökkentésében (pl. ízületi gyulladás)¹
- Bőrproblémákban, ekcéma, rozácea, akné eseteiben¹
- Kollagénszintézis fokozásában¹
- Mikrobiom támogatásában¹
- Krónikus hasmenés kiegészítő kezelésében¹
További kiegészítő lehetőséget nyújt a Fekete áfonya és Krill olaj Omega-3 termékünk.
További kiegészítő lehetőséget nyújt a R-Alfa-Liponsav és Kolin & Inozitol termékünk.

Dióhéjban az antocianinokról¹
Az antocianinok erős antioxidánsok, a mai napig több mint 635 különböző fajtáját azonosították. A növényekben található kék, lila vagy vörös flavonoid pigmentekként aposztrofálhatjuk őket. Színük az adott pH-tól függően változik. A belek egészségét is támogatják (mikrobiom), hozzájárulnak a krónikus betegségekkel kapcsolatos gyulladásos markerek csökkentéséhez, és a hormonális egyensúlyt is pozitívan befolyásolják.
A kék áfonya további egészségvédő tulajdonságairól¹
- Az áfonya szisztematikus fogyasztása javítja a bélrendszer egészségét, csökkentheti a bél permeabilitását, enyhítheti a bélgyulladást, és elősegíti a bélmikrobiom diverzitását.
- Az áfonya rendszeres fogyasztása, kiegyensúlyozott étrenddel párosítva hozzájárulhat az egészséges csontok fenntartásához. K-vitaminban és mangánban is bővelkedik, amely mikrotápanyagok kulcsszerepet játszanak a csontok anyagcseréjében.
- Az áfonya magas antioxidáns-, és kiemelkedő C-vitamintartalma hozzájárulhat a bőr egészségéhez. Az antioxidánsok segítenek megvédeni a bőrsejteket a szabad gyökök okozta károsodástól, elősegítve az anti-aging aspektusokat.
- Több tanulmány szerint az áfonya segíthet csökkenteni a szívbetegségek egyes kockázati tényezőit, akár az LDL-szint normalizálásával. Továbbá több eredmény szerint az áfonya fogyasztása javíthatja a memóriát.


Fogyasztási javaslatok:
- étkezések előtti/utáni, emésztést elősegítő aperitifként, tisztán fogyasztva,
- bizonyos mennyiségű vízben hígítva (akár lehet az a napi folyadékunk),
- smoothie-k, turmixok összetevőjeként,
- kásák, tejberizs friss feltétjeként, joghurtba keverve stb.
A gyümölcsfogyasztás kérdése megosztja a mai táplálkozási tanácsadókat, legyen szó a gyümölcscukor és a vércukor- és inzulinszint kérdéseiről. Fontos megemlíteni, hogy a gyümölcsök teljes elhagyását valló nézeteket kellő kritikával kell befogadnunk. Nem érdemes a gyümölcsök teljes mellőzésében gondolkodni, hanem az életszerűségre kell törekednünk! Hiszen mindig a szélsőségesség okozza a legtöbb problémát társadalmunkban.
A polcokon található általános gyümölcslevek sajnos a legtöbb esetben izolált cukrot tartalmaznak, mert az édes íz fokozott megtartása, fenntartása a cél. A legjobb megoldás az, ha teljes értékű gyümölcsöt választunk, de valódi, megbízható forrásból származó gyümölcsvelőket, leveket is beiktathatjuk az étkezésünkbe a mértékletesség elve szerint. A gyümölcsfogyasztással a sokat emlegetett vitaminpótláson túl, sokrétegű polifenolokat juttathatunk a szervezetünkbe, így a jótékony bélbaktériumok számára táplálékot biztosítunk, és mikrobiom diverzitásának növeléséhez is hozzájárulunk.
¹Az egészségre vonatkozó állításokkal kapcsolatban
A YiYa egy egészségmegőrzést támogató étrend-kiegészítő termék és nem gyógyszer. A 37/2004 (IV. 26.) EU-s rendeletben foglaltak szerint az étrend-kiegészítők nem alkalmasak betegségek és a szervezet működési zavarainak gyógyítására, kezelésére, megelőzésére. Fogyasztásuk nem helyettesíti a megfelelő szakorvosi diagnózist és a gyógyszeres kezelést, de kiegészítheti az orvos által javasolt terápiát. Az leírásban szereplő állítások a hatóanyagokra vonatkozó, szakirodalmi forrásokból vett idézetek, a hivatkozás megjelölésével. Az állítások nem a termékre vonatkoznak, kizárólag a fogyasztók általános, magas szintű ismeretterjesztését kívánják szolgálni az összetevőkkel kapcsolatban. Az információk nem értelmezhetők orvosi tanácsként személyes problémánkra, és nem kívánnak javaslatok lenni konkrét tünetek kezelésére. Egészségi problémájával mindig forduljon szakemberhez: orvosához, gyógyszerészéhez!
Javasolt kiegészítő termékek:



