YiYa Jód & Szelén komplex – organikus (bio) barnamoszatból, nyomelemekkel! 60 kps

A jód és szelén támogatja a pajzsmirigy egészséges működését, a megfelelő anyagcserét és hormonháztartást¹

3 300 Ft

A jód- és szelénhiány a legszélesebb körben elterjedt nyomelemhiány Magyarországon, miközben az egészség szempontjából a legfontosabb anyagok! A jódpótlás nők és férfiak esetén kiemelten fontos. A nyomelemek hiánya jelentős kockázati tényezője pajzsmirigy rendellenességnek, a lassú anyagcserének és elhízásnak, valamint a hormonális eredetű rosszindulatú folyamatok kialakulásának (mellrák, petefészekrák, prosztatarák).

Grönland és Észak-Skócia emberi beavatkozástól mentes tengereiben őshonos barnamoszat kivételesen értékes jód és egyéb nyomelem forrás. Szerves formában, fehérjékhez kötött jódot tartalmaz, amely lassan és egyenletesen szívódik fel. Az egyéb nyomelemekkel közösen (szelén, cink, réz, kálium, foszfor, vas, magnézium, kén, mangán) egy teljes értékű élelmiszernek tekinthető. Termékünk bio minősítésű barnamoszatot tartalmaz, amely nehézfémektől mentes (arzén, kadmium, ólom, higany stb.), természetes jódforrás!


Milyen tünetek, állapotok esetén lehet segítségünkre a Jód & Szelén?

 • A női és férfi hormonrendszer (petefészek, méh, prosztata) optimális működésének megőrzésében¹
 • A petesejtek, a mellek védelmében, a hímivarsejtek, az ondó minőségének fokozásában¹
 • Termékenység fokozásában
 • A pajzsmirigy egészségének fenntartásában, meglévő tünetek enyhítésében (pl. hajhullás, súlygyarapodás stb.), továbbá alul működő pajzsmirigy vagy Hashimoto kiegészítő kezelésében¹
 • Cisztásodásódással járó folyamatokban, például endometriózis, policisztás ovárium szindróma kiegészítő kezelésében¹
 • Az immunrendszer, a máj és a vese kiegyensúlyozott működésének megőrzésében¹
 • Fokozott oxidációs, rosszindulatú folyamatok visszaszorításában¹

Nem elégséges a jód és szelénbevitel Magyarországon¹

 • Az optimális jódbevitel mennyisége napi 500-1000 mcg körül lenne, azonban az étrendünkből ennek csak töredékéhez jutunk hozzá (pl. jódozott sóból).
 • Az óceánok élővilága nagyon gazdag jódforrás (moszatok, algák), azonban a szárazföldeken csak nagyon kevés jód található a talajban. Így a megfelelő jódbevitel a táplálékból és ivóvízből nem fedezhető.
 • Az algát és moszatot fogyasztó kultúrák általában hosszú életűek az epidemiológiai vizsgálatok szerint.
 • A japánok különösen hosszú életűek, és rengeteg jódtartalmú algát esznek. Japánban az átlagos jódfogyasztás napi 1200 mcg, de ennek sokszorosa sem ritka. Nem véletlen, hogy a japán nők körében a mellrák kialakulásának kockázata csupán egyharmada a nyugati országokban élő nőkhöz képest.
 • Vizsgálatok szerint az Egyesült Királyságban az iskolás korú lányok 76%-a, a felnőtt nők 66%-a jódhiányos. Magyarországon ez az arány valószínűleg még rosszabb, mivel kontinentális ország vagyunk, nincsenek tengereink, és alig fogyasztunk tengeri növényeket.
 • Magyarországon bizonyos területeken az ivóvízben kevés a szelén, itt kimutatták, általános a szelénhiány.

A pajzsmirigy megfelelő működéséért¹

 • Emberek milliói szenvednek a fáradtság, súlygyarapodás, depresszió és a kognitív hanyatlás tüneteitől. A pajzsmirigy hormonok hiánya gyakori kiváltó oka ezeknek a tüneteknek.
 • A jód és szelén szükséges a pajzsmirigyhormonok (T3, T4 hormonok) megfelelő termelődéséhez. Emellett cink, magnézium és A-, B-, C- és D-vitaminok szükségesek a pajzsmirigy egészséges működéséhez.
 • A pajzsmirigy hormonjainak elsődleges feladata a szervezet anyag cseréjének gyorsítása. Növelik az oxigén- és energiafelhasználást, felgyorsítják a glükóz termelését és véráramba jutását, felgyorsítják a sejtek zsírfelvételét, amiből energiát nyernek, növelik a pulzust és a szívverések erejét.
 • A pajzsmirigy-alul működés tünetei: letargia, fáradtság, alacsony testhőmérséklet, rossz hidegtűrés, testtömeg-gyarapodás, száraz és törékeny haj vagy hajhullás, székrekedés, izomgörcsök, depresszió, ingerlékenység, feledékenység, rendszertelen menstruáció, magas koleszterinszint és vérnyomás.
 • Sokakat tévesen úgy diagnosztizálnak, hogy pajzsmirigyműködésük kielégítő, mivel a TSH értékük megfelelő. A TSH-érték azonban önmagában kevés a pajzsmirigy diagnózisához, ugyanis a laboratóriumi vizsgálatokon megállapított "normál" tartomány felső határa (4,0 mIU/l) túl magas. A TSH értéket 1,0-1,5 mIU/l érték körül kell tartanunk, akkor is ha nincsenek pajzsmirigytüneteink!
 • A folyamatos stressz csökkenti a pajzsmirigy hormonok termelődését, ezért a mellékvesekéreg fáradtság gyakori kísérő tünete a pajzsmirigy alul működés.

A megfelelő anyagcsere fenntartásáért¹

 • A pajzsmirigy hormonjai aktívan részt vesznek a szervezet anyagcsere folyamataiban. Szabályozzák az anyagcsere sebességet, amellyel a szervezet felhasználja oxigént és kalóriát energiává alakítja át.
 • A pajzsmirigyhormonok hiánya anyagcserzavarokkal jár, és elhízáshoz vezet.
 • A jód segíti a kalóriák optimális felhasználását, ezáltal megakadályozza a felesleges energia zsírként való tárolását.

A mell rosszindulatú elváltozásai ellen¹

 • Jód fontos szerepet játszik az női mellszövet egészségében.
 • A japán nők jódban gazdag ételeket fogyasztanak, amely számukra 25-szer magasabb jódbevitel biztosít, mint az átlag amerikai nők esetében. Közöttük a mellrák kialakulásának aránya nagyjából egyharmada az amerikai nőkéhez képest. Azonban a különbség eltűnik azon japán nők estén, akik kivándorolnak az Egyesült Államokba, ahol már lényegesen kevesebb algát, jódot fogyasztanak.
 • A jódhiányos mellszövet DNS-e változásokat szenved el, és növeli az ösztrogén receptorok számát. Így ez párosítva a jódhiány okozta ösztrogén hormon-dominanciával, a kettő együtt jelentősen növeli a mellrák kialakulásának kockázatát.
 • A jód segíti a méreganyagok eltávolítását a szervezetből, elősegíti a nemi hormonok működését, valamint pozitívan szabályozza a kortizol stresszhormon mennyiségét.
 • A jód fokozza az immunrendszer hatékonyságát, erősíti a fehérvérsejtek ölőképességét, javítja a szervezet védekező képességét a fertőző betegségek ellen.

Szelén: sejtvédő hatású, méregtelenítést támogató ásványi anyag¹

 • Napi 200mcg szelén adagolásával 65%-kal csökkent a prosztatában, 58%-kal a vastagbélben- és végbélben, 46%-kal a tüdőben és 39%-kal az egyéb szervekben kialakult rosszindulatú elváltozások kockázata a Cornell University és a University of Arizona 5 évig tartó vizsgálata szerint.
 • Más vizsgálatokban a szelén szintén hatásosnak bizonyult a petefészek, a méhnyak, a végbél, a húgyhólyag, a nyelőcső, a hasnyálmirigy és a máj szöveteinek egészségének fenntartásában.
 • Nagy számú daganatos betegséggel küzdő beteg vizsgálata után megállapították, hogy akiknek szervezetében kevesebb szelén van jelen, azoknál sokkal gyakoribb a rosszindulatú daganatok kifejlődése, illetve a kezelések után nagyobb valószínűséggel újultak ki a daganatok, az áttétek nagyobb számban fordultak elő.
 • Magyarországon bizonyos területeken az ivóvízben kevés a szelén, itt kimutatták, általános a szelénhiány. Ezzel is magyarázzák, hogy hazánkban nagyobb a rosszindulatú sejtelváltozások és a szívet és érrendszert érintő problémák gyakorisága.
 • A szelén akadályozza az artériás lerakódásokat, és biztosítja a zavartalan véráramlást. Segíti az egészséges szívet és érrendszert, azáltal hogy megakadályozza a vérrögképződést, és növeli a HDL ("jó") koleszterinszint arányát a vérben.
 • A szelén csökkentheti a szívprobléma és agyi érkatasztrófa kockázatát is. Jótékony hatása a dohányosok számára különösen előnyös.
 • A szelén segíti a pajzsmirigy működését. A pajzsmirigy T3,T4 hormonok előállításában segédkezik (ebben a folyamatban a másik kritikusan fontos ásványi anyag a jód).

¹Az egészségre vonatkozó állításokkal kapcsolatban

A YiYa egy egészségmegőrzést támogató étrend-kiegészítő termék és nem gyógyszer. A 37/2004 (IV. 26.) EU-s rendeletben foglaltak szerint az étrend-kiegészítők nem alkalmasak betegségek és a szervezet működési zavarainak gyógyítására, kezelésére, megelőzésére. Fogyasztásuk nem helyettesíti a megfelelő szakorvosi diagnózist és a gyógyszeres kezelést, de kiegészítheti az orvos által javasolt terápiát. Az leírásban szereplő állítások a hatóanyagokra vonatkozó, szakirodalmi forrásokból vett idézetek, a hivatkozás megjelölésével. Az állítások nem a termékre vonatkoznak, kizárólag a fogyasztók általános, magas szintű ismeretterjesztését kívánják szolgálni az összetevőkkel kapcsolatban. Az információk nem értelmezhetők orvosi tanácsként személyes problémánkra, és nem kívánnak javaslatok lenni konkrét tünetek kezelésére. Egészségi problémájával mindig forduljon szakemberhez: orvosához, gyógyszerészéhez!

Javasolt kiegészítő termékek: